הובלה וניהול שותפויות
במקבץ ידע זה תמצאו קישורים למאמרים וכלים לניהול והובלה של שותפות ושיתופי פעולה
שותפויות הן אסטרטגיה לבניית כוח לקידום שינוי חברתי. כדי להבין לעומק כיצד לעבוד עם שותפויות, חשוב להכיר את ההגדרות השונות והיעודים המגוונים של שיתופי פעולה ואת הציר המדבר של שיתוף פעולה- שותפות - מהלך משותף. כאן תמצאו הגדרות, טיפולוגיות, תובנות וכלים להובלה של שותפויות כאמצעי, כמטרה וכערך.
שותפויות רב-מגזריות הן שותפויות בהן מעורבים בעלי עניין מהמגזר הציבורי, העסקי, השלישי וכן בעלי עניין מגוונים להובלת שינוי, כולל קהילה, קבוצות פרופסיונליות, מומחים ומומחיות מניסיון ועוד. אלו הן שותפויות מורכבות ומי שמנהל שותפות צריך לקחת את זה בחשבון, להבין את מאפייני המגזרים השונים ובכלל זה המשאבים שבעלי עניין שונים מביאים איתם לשותפות. לאפשר פעולה מתואמת ולא פחות מכך ולבסס מערכות יחסים אמפתיים שיקדמו פעולה משותפת מחוללת השפעה.
שלב הקמה חשוב במיוחד כי במסגרתו מונחת התשתית והמעצבת של השותפות. כאן נעמיק בפרקטיקות ייזום, אבחון ומיפוי שותפים וזירות התערבות, קבלת ההחלטה על הקמת שותפות, תכנון, התנעה ויציאה לדרך: גיבוש סדר יום ומטרות משותפות, חלוקת תחומי אחריות, תפקידים ומהלכי העבודה אסטרטגיים וטקטיים.
ניהול שותפות מחייב אימוץ תפיסת תפקיד ייחודית להובלה משותפת ומאפשרת. הובלת שותפות מיטיבה מבוססת על אופני חשיבה מקדימים (mindset) והטמעה של הגישה המשתפת בשגרת הניהול של ארגון השדרה ו/או הגורם המתכלל . ניהול שותפות בשלבי חייה השונים, כוללת פרקטיקות ומנגנונים המשמשים לבניית ולחיזוק היחסים בין השותפים, לקראת מימוש מטרה משותפת. היבט מרכזי בניהול שותפות הוא טיפוח היחסים, שמבוסס על שקיפות, בניית אמון תוך התמודדות עם המיקומים השונים של השותפים. שקיפות מסייעת לשותפים להבין את המצב הקיים, לנתח את האתגרים ולפתח פתרונות ביחד. אמון, מקנה יציבות ואמינות לתהליכים משותפים. התמודדות עם פערי כוח מחיבת התמרה של קונפליקטים מתוך הבנה משותפת של הבעיה וגיבוש פתרונות ביחד. מנגנוני ניהול שותפות, כגון הגדרת תפקידים ואחריות, תהליכי תקשורת והבנה משותפת של מטרות ומשימות, משמשים ככלי לחיזוק השותפות ולניהול אפקטיבי יותר של התהליכים. חשיבות רבה קיימת גם לניהול וההתמרה (transformation) של קונפליקטים בשותפות על ידי הבנה משותפת של הבעיה וגיבוש פתרון ביחד. כאן גם נתייחס למנגנוני ניהול שותפות.
השלב האחרון בחיי שותפות כולל גיבוש אסטרטגיית סגירה וקבלת החלטות לגבי ההמשך: מהפסקה של הפעילות המשותפת ועד הרחבת מטרות השותפות לשותפים תוך 'העברת מקל'
הערכה של שותפות רב מגזרית חייבת להיות מתוכננת, מעוצבת ומקובלת על כל השותפים. היבטים שונים של השותפות ייבחנו –איכות ובריאות השותפות, תרומתם הסגולית של שותפים להשגת המשימה וההשפעה המבוקשת
חזרה לארגז הכלים