פילנתרופיה בקולקטיב אימפקט – הזדמנות לשינוי הפרדיגמה

The Mind Shift Challenge: תובנות מרכזיות מהתיאוריה והפרקטיקה 

גישת קולקטיב אימפקט מציעה מסגרת מחשבה ומודל פעולה חדשניים למהלכים משותפים בין מגזריים, המבקשים לחולל השפעה רחבה ושינוי מערכתי בסוגיות חברתיות מורכבות. גישה זו מיושמת בעולם ובארץ מזה שנים אחדות, וצוברת תאוצה כמו גם הצלחות מוכחות. הרצאה זו מבקשת להציג את הפוטנציאל שאנו מזהים כיום בהשתלבות הפילנתרופיה, ולצד זה גם את האתגרים וההזדמנויות שטמונים במודל זה עבור הפילנתרופיה. כל אלו בהתבסס על ההמשגה המתגבשת בעולם בהקשר זה מחד, ועל הניסיון שלנו הן בהובלה וליווי של יוזמות קולקטיב אימפקט, והן בעולם הפילנתרופיה. 

מצורפת כאן המצגת שליוותה את ההרצאה שהתקיימה במסגרת המושב "פילנתרופיה בקולקטיב אימפקט: הזדמנות לשינוי הפרדיגמה". 

המושב נערך ביוזמת שיתופים, במסגרת הכנס השנתי של המרכז לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה ומיזם ההתנדבות הישראלי שכותרתו הייתה "לאן נושבת הרוח?" אתגרי ההשתתפות החברתית בישראל: התנדבות, פילנתרופיה וחברה אזרחית במציאות משתנה", אפריל 2018.

מתודולוגיות לעבודה עם קבוצות גדולות

מצגת בנושא מתודולוגיות לעבודה עם קבוצות גדולות מתוך תכנית "המגרש – מובילים קולקטיב אימפקט".

מתודולוגיות לעבודה עם קבוצות גדולות from sheatufim

הערכת מוכנות ומעורבות קהילה

מצגת בנושא Readiness Assessment &Community Engegement  שהציג פיליפ שיאון, מנהל בכיר בחברת הייעוץ האמריקאית FSG במסגרת תכנית "המגרש – מובילים קולקטיב אימפקט"

Readyness assesment and connunity engagement in collective impact from sheatufim

ניהול הקשר עם המשאב האנושי

מצגת בנושא ניהול הקשר עם המשאב האנושי, מתוך פורום שיתופים למנכ"לים חברתיים, מחזור ח', 2015.

ניהול המשאב האנושי from sheatufim

פילנתרופיה מגוונת, מכילה ויעילה

מדריך זה נכתב על-ידי ארגון היועצים המקצועיים על שם רוקפלר, ארגון ללא מטרות רווח שמסייע לתורמים מכל העולם לעסוק בעשייה פילנתרופית בצורה מחושבת ויעילה. המדריך תומצת לכלי המונגש לכם כמצגת קלה לשימוש.

מדריך זה מציג את הגישה הפילנתרופית המשתמשת בגיוון ובהכללה ככלים לשיפור הפעילות הפילנתרופית של התורם, העמותה והקרן. המדריך מציג את חשיבותם של הכלים ומסביר כיצד הם יכולים להפוך את תהליך הנתינה ליעיל יותר. המדריך מציג את שאלות המפתח שעל התורם לשאול בתחילת תהליך החשיבה המוכוון לעבר גיוון והכללה, מציג מיתוסים נפוצים הקשורים לגיוון והכללה ומנפץ אותם ומסביר כיצד ניתן לשלב את כלי הגיוון וההכללה בתהליך הפילנתרופי. בכל שלב במדריך מוצגת דוגמה של פעילות פילנתרופית שבה עסקו תורמים בתחומים שונים, שיכולה לשמש דוגמה לתהליך פילנתרופי מגוון ומכליל.

מטרת המדריך היא לסייע לך להכיר את כלי הגיוון וההכללה שיכולים להפוך את תהליך הנתינה שלך ליעיל הרבה יותר, לסייע לך ליצור קשרים משמעותיים עם אנשי מפתח בקהילה ולהפיק את המיטב מפעילות הנתינה בשיתוף עם הקהילה.

אנו מנגישים לך את תקציר המדריך ככלי לשימושך: הוא יכול לסייע לך להבין כיצד להפוך את התהליך הפילנתרופי ליעיל יותר באמצעות גיוון והכללה.

אנו מנגישים לך את תקציר המדריך ככלי לשימושך: הוא יכול לסייע לך להבין כיצד להפוך את התהליך הפילנתרופי ליעיל יותר באמצעות גיוון והכללה.

למצגת על פילנתרופיה מגוונת, מכילה ויעילה לחץ כאן

מה במצגת?

  • הקדמה – הצגת המדריך ככלי עזר ופירוט החלקים הכלולים במדריך שנועד לסייע בשימוש בכלי הגיוון וההכללה בתהליך הנתינה שלך.
  • הגדרות – הצגת כלי הגיוון וההכללה, הסבר לגבי המהות שלהם והחשיבות שלהם כחלק מהתהליך הפילנתרופי.
  • התחלת התהליך – שלב זה מציג את השאלות שעל התורם לשאול כאשר הוא מתחיל לבנות את התהליך הפילנתרופי שלו באמצעות כלי הגיוון וההכללה. על התורם לחשוב עד כמה הוא מכיר את הקהילה שעבורה הוא פועל, עד כמה האנשים המקבלים את ההחלטות הפילנתרופיות הם האנשים המתאימים ביותר לייצג את אותה קהילה, כיצד עליו להעריך את השפעת התרומה שלו ועוד.
  • ניפוץ המיתוס – בשלב זה מנפץ המדריך כמה מיתוסים או אמונות מוטעות ביחס לגישת הגיוון וההכללה. מיתוס נפוץ לדוגמה הוא האמונה כי רק קרנות גדולות יכולות להרשות לעצמן לאמץ את גישת הגיוון ולהעסיק צוות מגוון או לפנות לאוכלוסייה מגוונת.
  • שילוב הגיוון וההכללה בפילנתרופיה שלך – בשלב זה המדריך מפרט את הפעולות המומלצות שעל התורם לנקוט על מנת לוודא כי תהליך הנתינה שלו משלב בתוכו את גישות הגיוון וההכללה. מדובר בארבע פעולות חיונות לכל תורם – הערכה עצמית של פעילות הנתינה ובחירה באופן הנתינה המתאים הכולל גיוון והכללה; מחקר – התייעצות עם אנשים בעלי רקעים שונים ודעות מגוונות לגבי אופן הפעולה הטוב ביותר ושאילת שאלות רבות לצורך גיוס רעיונות מוצלחים; יצירת תוכנית ראשונית לנתינה ובחינתה מול אנשים ממגוון רקעים; הערכת תוכנית הנתינה מול גורמי מפתח בשטח והתאמתה למשוב המתקבל.
  • השתתפות היא המפתח – המדריך חוזר ומדגיש כי רק מעורבות אמיתית של התורם בשטח והיפתחות למגוון של קולות ודעות תוכל לקדם את הפעילות הפילנתרופית של התורם ולהפוך את תהליך הנתינה שלו ליעיל באמת. תורם שלא ישתמש בכלים אלו יסתכן בפעילות פילנתרופית שמפספסת את המטרה ומבזבזת את תרומתו.
  • סיכום – באמצעות הכללת קולות שונים בתהליך קבלת ההחלטות ניתן לאסוף מידע חיוני וליצור מערכות יחסים מתמשכות שיפחיתו את הסיכון של קבלת החלטות שגויות שיביאו לבזבוז כספי התורם. איסוף מידע מושכל ממקורות רבים ככל האפשר ישקף את הצרכים האמיתיים בשטח ויסייע לך לפעול בצורה נכונה ויעילה.

מדריך זה יוכל לסייע לך להכיר את כלי הגיוון וההכללה, כלים חשובים שיכולים לעזור לך במהלך בחירת המטרה הפילנתרופית שלך, בניית התוכנית האסטרטגית שלך ויישומה באופן היעיל ביותר. המדריך חיוני עבור כל תורם המבקש להכיר לעומק את הקהילה שבמסגרתה הוא פועל, ליצור קשרים עם אנשי מפתח בקהילה ולוודא כי הוא פועל באופן הטוב ביותר עבורה. בעולם שבו השונות הולכת וגדלה כלים אלה יוכלו לסייע לתורם להיות עם היד על הדופק בכל הנוגע לצרכים המשתנים בקהילה ולהתאים את פעילותו אליהם.

הבהרות

כל האמור בכלי זה הינו תקציר של המדריך. אין בדברים המלצה מקצועית של שיתופים והתייחסות לתוכן. כלי זה כתוב בלשון זכר, אך הוא מיועד לנשים ולגברים כאחד. אנו מודים לארגון היועצים המקצועיים על שם רוקפלר על האפשרות להנגיש כלי זה לקהל הישראלי

תפקיד המנהל החברתי בניהול משאבי אנוש

מה במצגת?

התפתחות משאבי אנוש ומה הכוונה ב" משאבי אנוש"? הנחת מוצא תיאורטית

  • התפתחות משאבי האנוש על ציר הזמן
  • צרכי ההון האנושי בארגון בתפיסת פסיכולוגיית העצמי
  • תחומים ומתחים בניהול משאבי אנוש
  • תמיכה בחזון ובמטרות
  • שיטות לאבחון תופעות ארגוניות ופתרונן
  • טיפול בפרט
  • ניהול מנגנון כ"א – מגיוס ועד פיטורין
  • מבנה פוקנציונלי של משאבי אנוש 

משאבי אנוש במגזר החברתי

  • נושאים ייחודיים
  • תופעות נפוצות
  • מורכבויות נפוצות בניהול ההון האנושי: ההלימה בין ערכים לניהול פנים ארגוני
  • דילמות אופייניות
  • סוגיות מרכזיות המעסיקות מנכ"ל חברתי

השפעה חברתית והשפעה חברתית קולקטיבית

מצגת בנושא השפעה חברתית והשפעה חברתית קולקטיבית מתוך סמינר "לוקחים אויר", קרן גנדיר, ספטמבר 2012

מצגת השפעה חברתית from sheatufim

מדריך – תכנית העבודה הפילנתרופית שלך

תקציר: 

מדריך זה נכתב על-ידי ארגון היועצים המקצועיים על שם רוקפלר, ארגון ללא מטרות רווח שמסייע לתורמים מכל העולם לעסוק בעשייה פילנתרופית בצורה מחושבת ויעילה. המדריך תומצת לכלי המונגש לכם כמצגת קלה לשימוש.

במדריך מוצגות 5 שאלות חשובות שיסייעו לך לשכלל את תהליך התרומה שלך, במטרה להגיע לתוצאות הטובות ביותר שתרומתך יכולה להשיג. המדריך מפרט כל שאלה, אך משאיר את מציאת התשובות לך, התורם, כדי לסייע לך בתהליך החשיבה. לכל שאלה מובאת דוגמה של פ עילות פילנתרופית שבה עסקו תורמים בתחומים שונים, שיכולה לשמש דוגמה לפילנתרופיה אפקטיבית.

מטרת המדריך היא הפיכת התהליך הפילנתרופי ליעיל, מדויק ומחושב, ולסייע לך במסע הנתינה, שיכול להיות מורכב ומאתגר. אנו מנגישים לך את תקציר המדריך ככלי לשימושך: הוא יכול לסייע לך להבין כיצד ניתן להפוך את תרומתך לאפקטיבית יותר.

למצגת המדריך תוכנית העבודה הפילנתרופית שלך לחץ כאן

למדריך תוכנית העבודה הפילנתרופית שלך לחץ כאן


גוף הכלי: 

כמה הגדרות לפני שמתחילים:

  • אסטרטגיית פילנתרופיה – תוכנית פעולה מחושבת ומפורטת לטווח ארוך שמטרתה להשיג את היעדים הפילנתרופיים שלך. נקראת לעתים גם גישה פילנתרופית. חלק מהגישות הנהוגות בקרב התורמים העוסקים בתחום הן פילנתרופיה באמצעות מחקר, העלאת מודעות, השפעה על מדיניות ועוד.
  • אומדן של תוצאות נתינה – ישנה חשיבות רבה למדידה של השינוי שמביאה פעילותך הפילנתרופית. הערכה של ההשפעה של תרומתך, אפילו לא באופן מספרי, תוכל לתת לך מושג עד כמה פעילותך אכן משפיע ולסייע לך רבות בהמשך הדרך.
  • נתינה בזמן חייו של התורם – גישה פילנתרופית המקבלת תאוצה בשנים האחרונות. מדובר בהבנה שעל התורם לעסוק בפילנתרופיה עוד בחייו, ולא לחכות כדי לתרום מהונו בירושתו. יותר ויותר תורמים חותמים על שבועת נתינה, הצהרה פומבית על כך שהם מתכוונים לתרום סכום מסוים בשנים שלאחר פרסום השבועה, ולא להמתין לאחר מותם.

מה במדריך?

  • הקדמה – הצגת המדריך ככלי עזר לך, התורם, הכוללת שאלות מפתח שיסייעו לך להגיע למטרות הנתינה שלך.
  • חמש שאלות שעליך לשאול במסע הפילנתרופי:
  1. מהם המניעים שלך לנתינה? עליך להבין מהם מניעיך לפעילות הפילנתרופית בצורה ברורה, משום שתהליך התרומה כולו מתבסס עליהם. תוכנית נתינה שתתבסס על המניעים שלך תהיה מצליחה ויעילה לאורך זמן.
  2. מהן המטרות שתרצה להשיג? הגדר עבור עצמך ועבור אחרים, השותפים לך במסע הפילנתרופי, את המטרות הפילנתרופיות שתרצה להשיג באמצעות התרומה. רצוי שמטרות אלה יהיו קשורות למניעים ולאמונות שלך. עליך לעבור תהליך בן שלושה שלבים שיסייע לך למקד את תהליך התרומה. תחילה קבע את גבולות המטרה שלך, לאחר מכן התמקד עוד יותר במטרה ספציפית, ולבסוף קבע את השינוי שאותו תרצה להשיג באמצעות תרומתך.
  3. מהן הדרכים שבהן אתה מאמין שאפשר להביא לשינוי? בחר בדרך שבה אתה מעוניין לתרום, כי דרך זו תשקף את כוונותיך ואת פועלך הפילנתרופי. עליך לבחור באסטרטגיה או בגישה המתאימה ביותר למטרות הנתינה שלך.
  4. כיצד ניתן למדוד את ההתקדמות? החלט על האופן שבו ניתן למדוד את השינוי שמביאה פעילותך הפילנתרופית. בשל אופי התחום, לעתים קרובות קשה למדוד את מידת ההשפעה של הנתינה באופן מובהק, אך הערכה של הפעילות, גם אם לא אמפירית, תסייע לך להתאים את גישת הנתינה שלך בהתאם למידע שתקבל.
  5. מי יצטרף אליך למסע? עליך להחליט האם תרצה לפעול בשיתוף פעולה עם אחרים, למשל עם בני משפחתך, לפעול באופן פומבי או אנונימי, להשקיע לא רק את הונך אלא גם מזמנך ומניסיונך, ועוד החלטות שיקבעו את היקף פעילותך הפילנתרופית.
  • סיכום – סיכום של הנקודות העיקריות שהוצגו במדריך. בסיכום מוצגות המלצות נוספות שיכולות להפוך את מסע הנתינה שלך למוצלח יותר, כגון עריכת מחקר מקיף ושיתוף פעולה עם אחרים בתהליך הנתינה.

מדידה ככלי ניהולי

המצגת שלהלן הוצגה בפני מנכ"לי ארגונים חברתיים במסגרת מחזור ה' של פורום המנכ"לים בשיתופים.

המצגת: 

  • מציגה שאלות יסוד בתחום המדידה תוך מתן דוגמאות
  • מפרטת דוגמאות למדידה ניהולית
  • דנה בתפקידה של המדידה ככלי ניהולי בארגון
  • מתייחסת למתחים במדדים ולסכנות הגלומות במדידה
  • מציגה מודל רמות מדידה לאפקטיביות הדרכה
  • ועוד…

תפקידי הוועד המנהל

מצגת בנושא תפקידי הוועד המנהל, הוכנה על ידי רונית דרורי, המרכז למנהיגות מתנדבת ע"ש פני וסטיבן ויינברג, יוני 2011

תפקידי הוועד המנהל from sheatufim

שותפות בין ארגונית ותוך מגזרית

מצגת בנושא שותפויות בין ארגוניות ותוך מגזריות, מתוך תכנית "הזכות לניהול חברתי בידיים שלך", אפריל 2011

שותפות בין ארגונית ותוך מגזרית from sheatufim

עצמאות פיננסית בארגוני החברה האזרחית

מתוך הרצאתו של אליהו ירט, מומחה פיננסי בקמרון בכנס "כסף חדש – עצמאות כלכלית למגזר השלישי" של מנהיגות אזרחית שהתקיים ב-5 ליולי  2011

במצגת זו סוקר אליהו את האתגר הניהולי: להכיר את הזדמנויות ההשקעה/מקורות המימון העומדים לרשות הארגון, ולהשכיל להפריד בין השקעה לשוטף לבין השקעה בתשתיות ו/או פיתוח יידע.

עצמאות פיננסית בארגוני המגזר השלישי from sheatufim

יצירת ערך משותף מאת מייקל פורטר

מאמרו החדש של מייקל פורטר מציע מושג מארגן עדכני לתחום האחריות התאגידית, ומציע שינוי מהותי בתפיסת העולם. בתקציר מאמר זה (בעברית) אנו סוקרים את המושג אותו טובע פורטר, את ההבדל מאחריות תאגידית, סוקרים מספר דוגמאות של חברות תעשיתיות ומתייחסים לזווית הישראלית של גישה זו.

על פי פורטר, בעוד שבעבר התמקדו העסקים ביצירת רווח וערך כלכלי, תוך שהם רואים בנושאי האחריות החברתית הסביבתית גורמים משניים לפעילות החברה; הרי שהיום יצירת ערך כלכלי לחברה יכולה וצריכה להגיע רק מפעילות המשלבת בתוכה ערך חברתי וסביבתי.

במאמר טובע פורטר את מושג 'הערך המשותף' – CSV היוצר זהות בין המטרות העסקיות לבין הערך החברתי סביבתי שיוצרת הפירמה.

לתת בחוכמה: שאלות מנחות לתרומה אפקטיבית- Give Smart

בספרם "לתת בחכמה" סוקרים תומס ג'. טיארני וג'ואל ל. פליישמן שני יועצים מוכרים בתחום הפילנתרופיה, מתוך היכרות מעמיקה של הכותבים עם העולם הפילנתרופי, ומתוך רצון לקדם את העשייה כולה את השאלות החשובות ביותר שכל תורם צריך לשאול את עצמו. שאלות אלו יסייעו לך לשכלל את תהליך התרומה שלך, במטרה להגיע לתוצאות הטובות ביותר שתרומתך יכולה להשיג. הספר מפרט כל שאלה ושאלה ומביא דוגמאות רבות מפעילויות פילנתרופיות שיזמו תורמים בתחומים שונים, שהתחבטו גם הם בשאלות אלה.

מטרת הספר היא הפיכת התהליך הפילנתרופי לתוצאות מעשיות בשטח.

אנו מנגישים לך את תקציר הספר ככלי לשימוש שלך: הוא יכול לסייע לך- תורם מתחיל או מנוסה, להבין כיצד ניתן להפוך את תרומתך למשמעותית יותר.

אנו מנגישים לך את תקציר הספר ככלי לשימוש שלך: הוא יכול לסייע לך- תורם מתחיל או מנוסה, להבין כיצד ניתן להפוך את תרומתך למשמעותית יותר.

הקדמה 

תורמים רבים מתלבטים לגבי גודל התרומה ומטרותיה. גם תורמים מנוסים מתלבטים לגבי הדרך הטובה ביותר להפוך את תרומתם לאפקטיבית ככל האפשר, דרך שבה הם ידעו שתרומתם תיצור שינוי אמיתי. 

כלי זה עוסק בדרכים שיאפשרו לך, התורם, "לתת בחוכמה", לתת בדרך שלא רק תשיג תוצאות, אלא תביא לתוצאות טובות יותר ויותר, תוצאות שימשיכו להשפיע לאורך זמן.

ישנן שלוש אמיתות העומדות בבסיס העולם הפילנתרופי:

1. פילנתרופיה היא אישית

2. התוצאות עלולות להיות מבלבלות

3. מצוינות נובעת מבפנים

מתוך אמיתות אלו, הנתינה הפילנתרופית היא אישית ועל כל פילנתרופ/ית לשאול את עצמו מספר שאלות שיאפיינו את תרומתו.

שש השאלות שעליך, התורם, לשאול את עצמך בפנותך להשקעה חברתית 

• שאלה 1: מהם הערכים שלי ומהן אמונותיי?

עליך להתמקד בגישת נתינה אחת, ולהחליט מהם הערכים והאמונות החשובים לך מכל. עליך להתמקד במטרה ספציפית שאליה תפנה את משאביך, כדי למקסם את השפעת התרומה.

• שאלה 2: מהי "הצלחה" וכיצד אוכל להשיג אותה?

עליך, התורם, להגדיר מהי הצלחה עבורך, ולשפוט על פיה את תוצאות תרומתך. עליך לפתח אסטרטגיית נתינה ולחקור על הפעילות הפילנתרופית שכבר נעשתה בתחום בו אתה מתעניין.

• שאלה 3: מהן המחויבויות שלי?

עליך לקחת על עצמך בגלוי את האחריות להצלחת תרומתך, ולדווח על תוצאות התרומה לסובבים אותך, ואף להשתמש בדרכים יצירתיות למטרת מימוש מטרותיך.

•  שאלה 4: מה עליי לעשות כדי להצליח במשימה?

עליך לבחור באנשים הנכונים למימוש התרומה בדרך הטובה ביותר, להציב אותם בתפקידים המתאימים, לפתח תהליכים שיסייעו להם בעבודתם ולפתח מודל פיננסי לטווח ארוך.

•  שאלה 5: כיצד עליי לעבוד עם העמותות?

עליך לבחור באופן מושכל את העמותות שאיתן תרצה לשתף פעולה, להסכים איתן על מטרה משותפת ועל הקריטריונים למדידת ההצלחה וליצור איתן יחסי שיתוף פוריים.

•  שאלה 6: האם אני משתפר?

עליך לאסוף מידע על תוצאות תרומתך, על פי מדדים ידועים מראש, להעריך האם תרומתך אפקטיבית, ולהמשיך ולפעול כדי למקסם את תרומתך עוד ועוד לאורך זמן.

סיכום התהליך

ניתן לקרוא עוד על הספר באתר הספר, הנמצא בכתובת הזו:

לצפייה במצגת התקציר " לתת בחוכמה: עשייה פילנתרופית שמשיגה תוצאות" לחץ/י כאן


לסיום:

שש השאלות שאליהן מתייחסים כותבי הספר דורשות ממך, התורם, להעמיק את ההסתכלות שלך על תהליך הנתינה כולו, על פעולותיך ועל פעולות העמותה שאיתה אתה משתף פעולה. שאלות אלה הן הכרחיות לכל תורם הרוצה לשכלל את תהליך הנתינה, ולהבטיח שתרומתו תשפיע באופן הטוב ביותר.

הבהרות:

כל האמור בכלי זה הינו תקציר של הספר. אין בדברים המלצה מקצועית של שיתופים והתייחסות לתוכן.

כלי זה כתוב בלשון "זכר". הוא מיועד לנשים ולגברים כאחד.

היקף הפילנתרופיה בישראל – מחקר מאת פרופ' הלל שמידט

מצגת קצרה זו מציגה את תמצית הנתונים לגבי היקפי התרומות בישראל- ובינהם:

  • מקורות לנתינה פילנתרופית
  • התפלגות מקורות הפילנתרופיה בישראל
  • מגמות מסתמנות
  • נתוני מס הכנסה על תרומות מיחידים ומעסקים 

המצגת נותנת תמונה ברורה לגבי הגידול בהיקף התרומות בישראל, ואל מול זאת, המגמה היורדת בשיעור הפילנתרופיה שמקורה בחו"ל.

להבדיל ממרבית מדינות העולם המצגת מצביעה על כך שהיקף התרומה הפרטית של תורמים יחידים דומה לתרומת עסקים.

במרבית המדינות התרומה הפרטית רחבה משמעותית יותר.

היקף הפילנתרופיה בישראל- פרופ הלל שמיד from sheatufim

תקשורת ככלי להשפעה חברתית

המנהל החברתי פועל בשדה התקשורת לקידום שינוי חברתי, לפיתוח משאבים ולמיצוב ארגוני. שימוש מושכל באמצעי התקשורת בא למקד את המנהל בפעולותיו עם ומול התקשורת. על המנהל להבין את המשמעויות של כל מטרה והפעלת התקשורת עבורה. הבנת התקשורת ככלי שיווקי עבור עמותות מצריך ממנהל חברתי התמודדות גם רעיונית ערכית וגם פרקטית ניהולית.

תקשורת ככלי להשפעה חברתית from sheatufim

אפקטיביות בארגונים חברתיים

מהי אפקטיביות בארגונים חברתיים. לפי מידות: ארגון אפקטיבי הוא ארגון שמחולל השפעה ושינוי משמעותיים בחיי מוטביו בהתאם למטרות שהציב לעצמו תוך מיצוי מיטבי של משאבים.

מתוך הרצאתה של ליאת בן משה – אנליסטית חברתית ראשית מאירגון מידות בפורום מנכל"ים בשיתופים.

אפקטיביות בארגונים from sheatufim

מקצוענות ויחסים- תפיסת התפקיד של מנהלי קרנות ומאפייני התקשורת עם הארגונים מקבלי התמיכה

[המאמר הוצג כחלק מכנס המרכז לחקר הפילנתרופיה באוניברסיטה העברית, במאי 2010] 

מאמר זה דן במאפייניו של התפקיד מנהל קרן ובסגנון הניהול של קרנות. היחידי בישראל שדן בנושאים אלו.

ראשית נבחנה סוגיית ההשפעה של התורם על התנהלותו של מנהל הקרן . רוב המנהלים סבורים כי תפקידם להביא למימוש החזון והייעוד של הקרן בהתאם לקווים שהתוו התורמים. אף על פי שהם מצביעים על הצורך להזדהות עם ערכי הקרן וחזונה, אין הם רואים עצמם כקובעי אופייה וכיוונה. אולי משום כך, כאשר בוחנים את סגנון הניהול של מנהלי הקרנות, ניתן לזהות אצלם נטייה לחוזקה בתחום הביצועי-משימתי וחסך יחסי בתחום המנהיגות.

מנהלי קרנות מציגים תפישת עולם ברורה בכל הקשור לניהול מטרותיה של הקרן, ביצוע משימות כמו מיפוי תחומים, ובדיקת ארגונים בדרך של מעקב ובקרה. לעומת זאת הם ממעטים להצביע על תפקידם כמשפיעים ערכיים, ואינם מודעים לעובדה ששימוש בסגנון מנהיגותי עשוי להרחיב את מידת השפעתם על הארגונים המקבלים את מענקי הקרן.

עוד מצביעים הנתונים על כך שלמרות המודעות ההולכת וגוברת של מנהלים לחשיבותם של תהליכים שיביאו למיקסום כוח השפעתה של הקרן, כמו קביעת אסטרטגיה ומדידת ההחזר על ההשקעה, רק חלקם פועלים באופן שיטתי ורציף לגיבוש של אסטרטגיה כזו וליישומה. בשלב זה, רובם עדיין אינם מקדישים משאבים לצורך תהליכי הערכה ובחינה של ביצועי הקרנות, הימנעות המרחיקה אותה מן היעד של יצירת שינוי משמעותי.

את נטייתם של מנהלי הקרנות לאמץ סגנון ניהולי משימתי, וליצור קשרים רשמיים עם אנשי הארגונים המקבלים את מענקיהם, אפשר לתלות ברצונם להטמיע תפישת ניהול מקצוענית. ההתמקצעות נראית להם כמצב המנוגד לשימוש ברגשות וביחסים לא פורמאליים. עמדה זו מתקבלת ברגשות מעורבים בקרב מנהלי העמותות, שמצד אחד מכירים בתהליכי ההתמקצעות שעוברות הקרנות, אך מצד שני משוועים למערכת יחסים פתוחה ואישית יותר. יש לומר גם שהפוזיציה ה"מקצועית-אובייקטיבית" של מנהלי הקרנות מונעת מהם להביא לידי ביטוי יותר "נשמה" בעבודתם.

אף על פי שעדיין קיימים פערים ניכרים בין ציפיותיהם של מקבלי המענקים לבין אלה של מנהלי הקרנות בנוגע לאופי ההתקשרות ביניהם, נראה כי בכל הקשור לדרכי התנהלות הרשמיות של הקרן חלה התקרבות. מנהלי הקרנות מבינים כיום את חשיבותו של קשר ארוך טווח, ומכירים בכך שבנוסף לתמיכה הכספית עליהם לספק לעמותות סיוע מגוון, כמו גיוס משקיעים נוספים וייעוץ ארגוני. מנהלי הקרנות מביעים עניין ביצירת דיאלוג המבוסס על אמון וכבוד הדדי עם מקבלי המענקים, אך עדיין חוששים לפתח תקשורת שוטפת בעלת מאפיינים אישיים ובלתי פורמאליים. יש לציין כי עמדה זו מעוררת אכזבה בקרב מנהלי העמותות.

שני הדפוסים המוזכרים, ההימנעות מעיצוב חזונה של הקרן וייעודה, והרתיעה מיצירת מערכת יחסים בלתי פורמאלית עם מקבלי המענקים, נובעים מהקושי של מנהלי הקרנות לגשר בין שאיפות שנתפשות בעיניהם כמנוגדות זו לזו: הצורך לשמור על נאמנות לבעלי הקרן מצד אחד, ומן הצד האחר הרצון לעצב חזון ולהפגין 10

מנהיגות ערכית; הרצון להיות מקצועיים ואובייקטיביים, ובה בעת לקיים את ציפייתם של מקבלי המענקים למערכת יחסים אנושית.

חוסר יכולתם של מנהלי הקרנות לאזן בין המתחים הללו ולראותם כמשלימים זה את זה, פוגע בסופו של ,(1999 ,Porter) דבר ביכולתם לחולל שינוי משמעותי ולייצר עבודה בעלת ערך אמיתי בשדה החברתי ומקטין את יכולתם לממש את חזונה של הקרן ולהציב מנהיגות בעלת כוח השפעה על השדה החברתי שבה היא פועלת.

ממצאי המחקר מניתוח המקרה של קרן אורן מצביעים כי בניהול הקרן קיים צורך בשילוב בין ערכים וחזון לבין תהליכים המאפיינים השקעות במגזר העסקי: בניית תכנית אסטרטגית, הגדרת מדדי הצלחה, וביצוע תהליכי הערכה ומדידה. להלן האסטרטגיות המרכזיות שהובילו לניהול המיטבי: גיבוש חזון ומטרות ברורים על ידי הנהלת הקרן לרבות הגדרה ברורה של ערכים ומדיניות תמיכה. גיבוש תכנית אסטרטגית לטווח הארוך המאפשרת ראיה כוללת של ההשקעה של הקרן. קביעת מדדי הצלחה ברורים בשיתוף הגופים הנתמכים ובניית מערך מדידה והערכה.

לינק למצגת

בניית תכנית שנתית לגיוס משאבים

מצגת בנושא בניית תכנית שנתית לגיוס משאבים, אשר הוצגה במסגרת 'יום מארגז הכלים' של שיתופים בשנת 2010. המצגת כוללת עקרונות מנחים בבניית התכנית, ומודלים ארגוניים לגיוס.

שלבים נדרשים בבנית שיתוף פעולה בין קרנות וגופי מימון לעמותות מקבלות מענקים

תקציר: 

אם בעבר השקעות חברתיות של קרנות וגופי מימון בחברה נעשו בצורה חד צדדית יחסית באמצעות העברת מענקים ותו לא, כיום אנו מוצאים יותר ויותר תהליך בניית שותפויות בין נותני ומקבלים המענקים.

שותפות זו מקורה בתפיסת שני הצדדים כבעלי שלל משאבים- משאבים כספיים כמו גם משאבי ידע, קשרים ועוד. בעידן בו המשאבים פוחתים ויש לבחון כיצד למקסם את הקיימים, התייחסות לשינוי בתפקידים המסורתיים של השחקנים בזירה החברתית נדרש יותר מתמיד.

המצגת מתייחסת למספר תחנות בינים הכרחיות:

  • הגדרה של שותפות בין ארגונית
  • הסיבות מדוע להיכנס לשותפות ותנאי הסף
  • מיפוי סוגי שותפויות
  • שלבים בחיי שותפות
  • "שפת קרנות אל מול שפת עמותות"
  • תמונת מצב לגבי שותפות בין קרנות וגופי מימון לבין מקבלי מענקים בארה"ב וישראל
  • סוגי תמיכה מומלצים כחלק משותפות עם עמותה
  • תנאי פתיחה
  • נקודות לתת את הדעת בתהליך הבנייה
  • רשימת פריטים בבליוגרפים רלבנטית

כדינה של כל שותפות- הדגש הוא על התהליך לצד התוכן. המצגת פורסת את התחנות דרכן יש לעבור, הקשיים הצפויים כמו גם ההזדמנויות, כשהאתגר המרכזי הוא ביציאה לדרך והליכה בה.

מחויות של גופים שעשו זאת, הפוטנציאל הטמון בשותפות מושכלת ומודעת, הוא כה גדול, שחבל להימנע מלנסות לשלב אותה בתהליכי העבודה ואופן הפעולה של הארגון.

לצפייה בכלי המלא "שיתופי פעולה בין קרנות וגופי מימון- לעמותות מקבלי מענקים"

תיאוריה של שינוי – למנהלי קרנות ועמותות

המצגת היא כלי עבודה עבור מנהל קרן. היא מאפשרת לו הכרות עם תאוריה ישומית, שנעשה בה שימוש בעיקר בארה"ב ואירופה כיום.

התאוריה משמשת לעבודת קרנות ועמותות- גם לשלב תכנון וחשיבה אסטרטגית, גם לשלב בניית פרויקטים ותוכניות עבודה, וגם לשלבי הערכה ובקרה. תאורית שינוי, בשמה המלא, מאפשרת באמצעות מתודולוגיה מובנית, המתוארת במצגת למנהלי קרנות, מנהלי עמותות ואנשי מקצוע בארגונים לבחון את העשייה שלהם במתווה מתודולוגי ברור הנפרס במצגת.

תיאוריה של שינוי from sheatufim

מבט מהיר על החברה האזרחית בישראל 2005

מצגת הכוללת סקירה מהירה של החברה האזרחית בישראל, תחומי פעילות של ארגונים, נתונים כספיים, מקורות מימון, פריסה ארצית, ואף נתוני שכר.