הבלוג שלנו על מהלכים משותפים / איך נקדם שינוי מערכתי? נתכנן את הכשלון הבא

System_change

דורין גבאי, מנהלת למידה

27.05.2024

איך נקדם שינוי מערכתי? נתכנן את הכשלון הבא

על למידה מטעויות

תמיד אומרים שלומדים מכישלונות. כשמדובר בשינוי מערכתי, מסתבר שחייבים להיכשל כדי להתקדם. למעשה – שינוי מערכתי תמיד יהיה כרוך בכישלונות.

בוובינר Failing Productively in Systems Change: Key Mindsets & Practices של מכון TAMARAK, אשר התפרסם בבלוג של CoCreative.com, מעלים כמה קווים לדמותו של כישלון אפקטיבי.

כשלון או חוסר הצלחה מתקיים כאשר משהו שאנו מצפים ומנסים שיקרה לא קורה. אבל מה קורה כאשר הבעיות סבוכות ומורכבות ואנחנו לא יודעים לצפות מה יקרה ואיך?

במערכות מורכבות אין לנו שום יכולות (כמעט) לחזות את ההשפעות של מעשינו. שינוי מערכתי זה תהליך מורכב שלוקח זמן ולרוב נוכל להבין למה דברים קורים רק בדיעבד. כדי להוביל שינוי מערכתי עלינו לחקור לחוש ולהגיב, לערוך ניסויים המאפשרים לנו להיכשל וללמוד וכך לדייק את הדרך.

התנסות ומחקר תוך כדי תנועה הכרחיים להבנה שלנו לגבי מה יוכל להזיז את המחט ולקביעת אסטרטגית הפעולה שתביא לשינוי מערכתי. יש מגוון דרכים לעשות זאת, למשל בהתנסות של מעגלי למידה קצרים בהם נוכל לגלות דברים שלא היינו יכולים לדעת ללא התנסות.

כשלון לא אפקטיבי יכול לגרום לנו לסגת לאחור בדיוק כשאנחנו באמת מתחילים ללמוד מה יעבוד, בעקבותיו נמשיך להשתמש בהתערבויות שטחיות שלא יעשו שינוי מערכתי

דורין גבאי, מנהלת למידה, שיתופים

איזה כשלון יוכל לקדם אותנו?

רק שלא כל כשלון יביא ללמידה אפקטיבית. כדי לקדם שינוי מערכתי צריך גם לדעת איך להיכשל.
מהם כישלונות לא אפקטיביים?

כישלונות הנובעים מהסתכלות לינארית ולא מערכתית, ניסיון לייצר פתרונות מושלמים או לפי השקפה אידאולוגיית אחת, מיקום כוח אחד במקום בעלות משותפת של השותפים, העדר גיוון ונקודות מבט שונות, תיעדוף פרגמטי במקום הסתכלות מערכתית.

כשלון לא אפקטיבי יכול לגרום לנו לסגת לאחור בדיוק כשאנחנו באמת מתחילים ללמוד מה יעבוד, בעקבותיו נמשיך להשתמש בהתערבויות שטחיות שלא יעשו שינוי מערכתי. ניקח את הכישלון באופן אישי במקום לקחת אחריות על הלמידה שלנו ולעבוד איתה.  

failing

איך נראה כישלון אפקטיבי שיקדם שינוי מערכתי?

זהו כשלון הנובע מכוונה משותפת התומכת בשותפים ובחוסר הוודאות והמורכבות, ראייה מערכתית, עמדה סקרנית ונכונות לפגיעות ולמידה, יצירת מרחבים בטוחים להבעת חששות ונכונות לקבלת משוב מהספקנים ביותר. כשלון שמאפשר לנו לבדוק, ללמוד, להתאים ולהמשיך.  

כשלון אפקטיבי יביא להבנה טובה יותר מה לגבי מה באמת צריך ומה מייצר שינוי, התערבויות גמישות ויצירתיות יותר והבנה של הדינמיקה האמיתית והעמוקה של המערכת.

באמצעות כישלונות אלו נוכל לראות צרכים או אתגרים שלא יכולנו לראות אחרת ונייצר פתרונות טובים יותר. הכשלון יהיה גם פחות כואב ויעזור לנו ליישם התערבויות מערכתיות.

חשבו על משהו שלא הצליח לאחרונה במהלך המשותף שאתם מובילים –  האם הוא כשלון אפקטיבי?

עוד על הכישלון ותפקידו, בוובינר וגם בסיכום הכתוב. בהצלחה!

דורין גבאי היא מנהלת הלמידה בשיתופים