ליאת בן משה ליבנה
29.09.2024
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
הבלוג שלנו על מהלכים משותפים /
ליאת בן משה ליבנה
29.09.2024
העולם שלנו הולך ונהיה יותר ויותר מורכב. השינויים התכופים, הקושי לקשר באופן ישיר בין גורם לתוצאה, האתגר לתכנן רחוק תכנית שתישאר רלוונטית והצורך ליישם אדפטיביות וגמישות אל מול המציאות המשתנה הם אתגרים שכולנו מתמודדים איתם. במציאות כזו, חלק מהכלים ששירתו אותנו היטב בעבר לתכנון והערכה כבר לא תמיד מספיקים כדי ללכוד את כל התמונה.
מתודת 'קציר תוצאות' ('Outcome Harvesting'), המהווה חלק מגישת ה"הערכה המתפתחת", פותחה בדיוק עבור סביבות מורכבות וכאוטיות שבהן לא ניתן לחזות מראש את כל השפעות התערבות מסוימת והתוצאות אינן תמיד גלויות למוביליה. במקום להתחיל בשאלה 'מה הצלחנו להשיג ביחס לתוצאות שנקבעו מראש' (כנהוג בגישות הערכה מסורתיות) 'קציר תוצאות' מתחילה ב"קצירת" עדויות לשינויים משמעותיים שהתרחשו ("תוצאות").
לאחר מכן, מתבצע ניתוח לאחור, כדי להבין עד כמה וכיצד ההתערבות תרמה לשינויים אלה. בדרך זו אנו יכולים ללכוד גם תוצאות לא צפויות או כאלה שלא חשבנו עליהן מראש. 'קציר תוצאות' היא מתודה איכותנית במהותה, כשהתוצאות נאספות, מאורגנות ומפורשות במטרה לזהות דפוסים בולטים ולהפיק תובנות מהותיות.
לאחרונה יישמנו בשיתופים את המתודה במחקר הערכה של יוזמת 'קווים אדומים' לאחר שלוש שנות פעילות. 'קווים אדומים' היא שותפות של מעל ל-100 ארגונים – ציבוריים, חברתיים ועסקיים, הפועלת למניעת אלימות בזוגיות במודל פעולה של קולקטיב אימפקט. מטרות ההערכה היו ללמוד לראשונה באופן מקיף על האפקטיביות של פעולות ארגון השדרה וללכוד תוצאות ראשוניות שהתרחשו בשדה. בשאלון ההערכה, עליו השיבו 93 מחברי היוזמה (מתוך 200 שקיבלו אותו!), שאלנו אלו שינויים משמעותיים התרחשו בשדה האלימות בזוגיות בשנתיים האחרונות ובאיזו מידה תרמה היוזמה להיווצרותם.
מה למדנו מניתוח התשובות ל'קציר התוצאות'? 75% מהמשיבים זיהו שינויים כגון: עלייה במודעות לנושא האלימות בזוגיות, הטמעה של ההגדרה המשותפת שפותחה ביוזמה, הרחבה של שיתופי הפעולה בשדה ויישום של פרקטיקות פעולה חדשות. 92% מהם ראו תרומה של 'קווים אדומים' לשינוי ורובם המכריע טענו שהתרומה משמעותית. השפעות אלו הן אבני דרך מהותיות להצלחת היוזמה ולקידום השינוי המיוחל באוכלוסייה – צמצום האלימות בזוגיות. ההערכה כללה מרכיבים נוספים, לצד "קציר תוצאות", שיחד יצרו תמונה רחבה על השפעות שותפות 'קווים אדומים' בשנים האחרונות. הממצאים נדונו בוועדת ההיגוי של היוזמה וישמשו כבסיס לתכנון המשך הפעילות.
ובסוף חשוב לזכור שאין הערכה טובה בלי מעריכה מעולה! תודה לז'ניה גורבצביץ' שסייעה לנו בביצוע המחקר! תוכלו להעמיק במחקר בדוח ההערכה המלא וגם לצפות בעיקרי הדברים בסרטון הקצרצר שלעיל.
ליאת בן משה ליבנה היא מנהלת מחקר, הערכה ומדידה ב'שיתופים'