10 דרכים להתמודדות עם אתגרים ביוזמת קולקטיב אימפקט - שיתופים 10 דרכים להתמודדות עם אתגרים ביוזמת קולקטיב אימפקט - שיתופים

הבלוג שלנו על מהלכים משותפים / 10 דרכים להתמודדות עם אתגרים ביוזמת קולקטיב אימפקט

Strategy_drift

דורין גבאי, מנהלת למידה

27.05.2022

10 דרכים להתמודדות עם אתגרים ביוזמת קולקטיב אימפקט

מה אפשר ללמוד מ-Airbnb על ניהול רשת בקולקטיב אימפקט? למה כדאי לסדר שולחנות קטנים במפגשים? ומהן 10 הסכנות שיש להיזהר מהן במהלך קולקטיב אימפקט?

מחשבות בעקבות מפגש SSIR

במהלך חודש דצמבר 2022 התקיים מפגש של SSIR, כתב העת לחדשנות חברתית של אוניברסיטת סטנפורד, שפרסם לפני כ-11 שנה את המאמר הנקרא ביותר שלו מאת ג'ון קניה ומארק קרימר והכיר לעולם את תפיסת הקולקטיב אימפקט.

המפגש, בו השתתף ארגון שיתופים, עסק, בין היתר, בעשרה אתגרים בקולקטיב אימפקט ובדרכי התמודדות עמם והציג את עיקרי מאמרו של פול שמיץ בנושא משנת 2021.

אסטרטגיה חמקמקה – זה קורה כאשר מחליטים על אג'נדה משותפת ביוזמה ולאחר מכן מגיעות תוכניות חדשות או מימון משמעותי המשנים את כיווני הפעולה. לאור כך, חשוב לבנות אסטרטגיה ברורה ובהירה המקובלת על כל השותפים ביוזמה.

תרבות עדכונים – עם הזמן, פגישות קבוצות העבודה ביוזמה, עלולות להיות מקום בו המשתתפים מעדכנים ומדווחים על הפעילות שלהם. כדאי ליצר עדכונים בדרכים אחרות ובין המפגשים, ולנצל את הזמן המשותף לעשייה וקבלת החלטות.   

לא להתייחס לקבוצת עבודה כמו לוועדה – קבוצת העבודה ביוזמת קולקטיב אימפקט לא אמורות להיות מקום בו המשתתפים חולקים מידע, אלא מקום בו מסתכלים יחד על הנתונים, מעריכים מה האסטרטגיה שצריך להתקדם אליה ובוחנים מה לעשות. המפגשים הם המקום בו מייצרים שינוי ופותרים יחד בעיות. אם במפגשים יש שולחנות גדולים, סיכוי גדול יותר שרק המשתתפים הדומיננטים ובעלי הכח ידברו. סידור המפגש סביב שולחנות קטנים יתרום ליצירת עבודה משותפת.

האם כולם סביב השולחן? – מי צריך להיות סביב השולחן? האם כולם נמצאים? האם נמצאת הקהילה בה מתקיים השינוי? האם יש גיוון? האם יש נציגות בכירה? ואם יש כזו האם קיים אמון בינה ובין אלו שצריכים לעשות את העבודה או הקהילה אותה היא מייצגת? חשוב שיהיו בחדר אנשים בעלי השפעה פורמלית ובלתי פורמלית.

שקיפות – שקיפות היא הבסיס ליצירת אמון, ואמון אוכל אסטרטגיה לארוחת בוקר. לכן חשוב להנגיש את המידע לכולם ולהימנע משיח עם גופים בודדים מתחת לרדאר.

אם במפגשים יש שולחנות גדולים, סיכוי גדול יותר שרק המשתתפים הדומיננטים ובעלי הכח ידברו. סידור המפגש סביב שולחנות קטנים יתרום ליצירת עבודה משותפת"

דורין גבאי, מנהלת למידה שיתופים

אחריותיות – חשוב לראות שיש התקדמות מפגישה לפגישה ושהדברים שנקבעו בפגישה הקודמת אכן נעשו. חשוב ליצור מחויבות ובהירות מי עושה מה ומתי גם לעשות פולואפ.  כשבוע לפני הפגישה לבדוק – האם המשתתפים מגיעים מוכנים? האם התוצאות שהושגו מבוססות על נתונים והחלטות שהתקבלו?

חטיפה על ידי פוליטיקאים וממנים –  אלו יכולים לשנות את האסטרטגיה ולכן חשוב שיהיו אנשים בעלי השפעה בוועדת ההיגוי של היוזמה, שידעו לעצור מהלכים פוליטיים.

לנהל רשת זה לא כמו לנהל ארגון – ניהול רשת ביוזמת קולקטיב אימפקט דומה יותר לניהול Airbnb ולא לניהול רשת מלונות יוקרה – במלון יוקרה אפשר להחליט ולשלוט על הכל, מה יהיה העיצוב ואיזה סוג סבון יהיה בכל חדר של הרשת בעולם. לעומת Airbnb, שם מחליטים על סטנדרטים וכללים מוסכמים אבל בכל דירת אירוח תהיה חוויה שנה. הכוונה כאן היא שכדי להוציא לפועל אסטרטגיה שנקבעת בוועדת ההיגוי יש דרכים שונות ומגוונות הדרכים האלה יקבעו על ידי רשת השותפים.

זה לוקח זמן – וצריך סבלנות.. מסגרת הזמנים למהלך קולקטיב אימפקט הוא 5-10 שנים. השנתיים הראשונות של המהלך הן בעיקר למידה וחשוב לשקף את זה לכל השותפים.

מחסור במנהיגות הסתגלותית שיכולה להכיל שינוי מערכתי – השינוי שמהלך קולקטיב אימפקט מבקש ליצר הוא שינוי הדורש מנהיגות אדפטיבית, הרואה את השינויים בשדה ויודעת להוביל שינויים.

ועוד מילה אחרונה על אסטרטגיה, השתתפות ואמון- אסטרטגיה ברורה המייצרת בהירות לשותפים ועל ידי כך מחויבות ופעולות, אבל אם לא תהיה תרבות של אמון ואחריותיות לא משנה כמה טובה תהיה האסטרטגיה. חשוב לזכור כי צריך לפעול לבניית אמון בין השותפים זה לא בהכרח יקרה מעצמו. 

לתקציר המאמר של פול שמיץ לחצו כאן

דורין גבאי היא מנהלת הלמידה בשיתופים

כתבות נוספות באותו נושא