נושאים מרכזיים / תרומות והתנדבות בישראל בימי מגפת נגיף הקורונה

מאמר מאמר

2020

חגי כץ וגליה פיט

תרומות והתנדבות בישראל בימי מגפת נגיף הקורונה

מתוך המבוא – "פיקוח קורונה דוחה תרומה" – תרומות והתנדבות בישראל בימי מגפת נגיף הקורונה

תרומות או במינוחן האקדמי – נתינה פילנתרופית, הן ביטוי מרכזי של התנהגות פרו־סוציאלית; כלומר, פעילות וולונטרית שמטרתה לסייע לאחר; זאת לצד התנדבות והשתתפות בפעילות של ארגונים וולונטריים. לנתינה הפילנתרופית יכולים להיות ביטויים רבים ומגוונים – התרומה יכולה להיות של כסף, זמן או שווה כסף, ספונטנית או מתוכננת, מופנית כלפי ארגון או אדם פרטי, בסכומים גדולים או קטנים, חד פעמית או מתמשכת.

לתרומות כספיות לארגונים חברתיים ולהתנדבות בארגונים אלה יש תפקיד חשוב במימון ותפעול השירותים שמעניקים ארגוני חברה אזרחית ומגזר שלישי לציבור.

ארגוני המגזר השלישי הם שחקן משמעותי ברשת הביטחון החברתית שמוצעת לאוכלוסייה במדינת ישראל. משקלם בהספקת שירותים חברתיים (רווחה, בריאות, חינוך) גדל בעקבות תהליכי ההפרטה של העשורים האחרונים. משום כך, אין להתעלם מנחיצותם של ארגונים אלה והשירותים שהם מספקים בימים כסדרם, קל וחומר בעתות משבר דוגמת משבר הקורונה, אשר מגביר את הדרישה לשירותים חברתיים ומאיים על הביטחון הסוציאלי בקרב קבוצות רבות בציבור בישראל.

תרומה והתנדבות הן ביטוי של העדפות וערכים של הפרט, לצד רוח קהילתית ומעורבות חברתית ואזרחית. הרוח הפילנתרופית הזו היא מאפיין יציב למדי של חברות וקהילות, בכפוף לשינויים לאורך לוח השנה, כגון בימי חגים דתיים. יחד עם זאת, בנסיבות יוצאות דופן מושפעת הרוח הפילנתרופית בציבור מן האירועים המתחוללים ברקע, וניתן למצוא תנודות חריגות בהיקפי התרומה וההתנדבות של יחידים ומשקי בית, כמו־גם של תאגידים. במצבי אסון ומלחמה, למשל, ידוע כי ישנה עלייה ניכרת, אף אם זמנית, בהיקפי ההתנהגות הפילנתרופית של הציבור, לצד שינוי ביעדיה. בתקופת מלחמת לבנון השנייה, למשל, חלה עלייה משמעותית בפילנתרופיה בישראל, ובדומה לכך נראה גידול בפילנתרופיה לאחר הצונאמי באסיה, אסון התאומים בארה"ב ובמקרים דומים.

מהי השפעתו של אירוע חריג וייחודי כדוגמת מגפת הקורונה? הקורונה היא אירוע "מתגלגל" שמאופיין באי וודאות ניכרת. הצעדים למיגור המגפה כוללים בידוד חברתי שמקשה על ההתנדבות, והמשבר הכלכלי המלווה את המגפה, מייצר מצוקה כלכלית הן במשקי הבית והן בקרב הארגונים החברתיים, עד כדי צמצום פעילותם או הפסקתה כליל. דווקא בעת משבר, כשהסיוע שמעניקים ארגוני המגזר השלישי נחוץ יותר מתמיד, הארגונים הללו חווים מחסור חמור במשאבים.

מטרתו של דו"ח זה היא לחשוף את המגמות בתרומה והתנדבות בקרב הציבור בישראל במהלך ימי מגפת הקורונה. זהו דו"ח מצב ראשון, לתקופה זו, ושלישי במספר במסגרת מחקר מתמשך, המשותף למכון למשפט ופילנתרופיה הפועל בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ולד"ר חגי כץ מהמחלקה למנהל עסקים באוניברסיטת בן־גוריון בנגב.

להורדת PDF של מאמר זה