כלי
2008
אורטל שמלץ עבור שיתופים
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
כלי
2008
אורטל שמלץ עבור שיתופים
האינטרנט מהווה את אחד מאמצעי התקשורת המשמעותיים בימינו. נדמה כי אם לא ניתן לאתר אותך באינטרנט כאילו אינך קיים – הדבר משמעותי עוד יותר כאשר מדובר בארגונים חברתיים.
אתר אינטרנט הוא כלי שתכליתו קידום יעדים ארגוניים באמצעות הנגשת מידע ושירותים. האתר יכול לשמש כלי לקידום יעדים רבים ביניהם:
האתר יכול לשמש כמנוף לקידום יעדים ארגוניים מגוונים ורבים, אך על מנת לממש זאת יש להקפיד על תכנון ואפיון נכון של האתר התואם את הרציונאל והמטרות שהובילו להכרעה על הקמתו.
הכלי שלהלן כולל:
תהליך הקמת אתר אינטרנט כולל ארבעה שלבים עיקריים – אפיון, פיתוח, בדיקת איכות ושיווק:
1. אפיון – בשלב זה נדרשת הגדרה מדויקת של מטרות ומבנה האתר עד לרמת פירוט המסכים וממשק המשתמש. התוצר של שלב זה הוא מסמך אפיון . מסמך האפיון כולל פירוט של יעדי האתר, יישום – הפונקציונאליות של האתר, הטכנולוגיה על בסיסה יבנה האתר, תכנית העבודה למימוש הפתרון ופירוט העלויות.
להלן מספר שאלות אשר יסייעו בהגדרה של מהות האתר ומבנהו:
א. מיהו קהל היעד המרכזי של האתר?
ב. מהן המטרות והיעדים הארגוניים ששואפים לקדם באמצעות האתר?
ג. מהם השירותים והשימושים שהאתר צריך לספק?
ד. האם המידע יוצג באתר סטאטי או דינאמי?
ה. מהו התקציב המיועד להשקעה עבור הקמה ותחזוקת האתר? פירוט בהמשך.
2. פיתוח – בשלב זה ישנו מעבר מ"הלכה למעשה", מעבר משלב התכנון לשלב המימוש. תהליך הפיתוח מתבסס על הדרישות שהוגדרו במסמך האפיון, אך על אף שהוגדרו הדרישות, תהליך הפיתוח מושתת על דיאלוג מתמשך בין הגורם המפתח לבין הלקוח/ה. על כן, יש להקצות בעל תפקיד מטעם העמותה אשר יהיה איש הקשר מטעמה למול המפתח.
3. בדיקת איכות (QA) -בשלב זה מתקיים תהליך בדיקה של האתר אשר פותח. הבדיקה מתייחסת לכלל ההיבטים הקשורים לשימוש באתר, החל ממענה על הדרישות הפונקציונאליות, דרך עיצוב ממשק המשתמש, אחסון האתר ובדיקה שלו ברשת האינטרנט, הזנה וניהול התוכן של האתר וכד'. שלב זה מהווה תנאי להעלאת האתר לאוויר.
טיפים לבדיקת איכות האתר:
4. שיווק – לאחר שהאתר הועלה לאוויר, יש לקיים פעולות שתכליתם שיווקו לקהלי היעד שלו (כפי שהוגדרו בשלב האפיון) באמצעים מגוונים ככל האפשר, לדוגמא:
שימו לב! רשת האינטרנט היא זירה תחרותית לא פחות מהזירה הפיזית של הארגון (מיליארדי אתרי אינטרנט קיימים ברשת), על כן יש להשקיע זמן ומשאבים בקידום האתר ברשת. "קידום אתרים" (באנגלית SEO – Search Engine Optimization) הוא תהליך שמטרתו משיכה של גולשים לבקר באתר וכן קידומו בתוצאות החיפוש של מנועי החיפוש.
א. שמירה על עדכניות התכנים באתר.
ב. קניית שם מתחם "דומיין" המעיד על תוכן האתר (כתובת האתר).
ג. שימוש במילות מפתח מתאימות.
ד. רישום האתר במנועי חיפוש ואינדקסים.
ה. שילוב קישור לאתר באתרים חיצוניים.
נושאים נוספים שיש לתת עליהם את הדעת
הקמת אתר האינטרנט יכול להיעשות על ידי בעל/ת תפקיד מתוך הארגון המתמחה בנושא ה- ICT -Information Communication Technology ומסוגל/ת לבצע את תהליכי האפיון והפיתוח. במידה ואין בעל/ת תפקיד כזה בעמותה יש לפנות לספק חיצוני המתמחה בתחום.
בפניה לבעל/ת מקצוע חיצוני לארגון, יש לעמוד על מספר אפשרויות – הקמת האתר יכולה להתבצע ע"י ספק אחד המבצע את התהליך כולו, או מספר ספקים המתמחים בכל אחד מהשלבים, כאשר לכל בחירה יש יתרונות וחסרונות.
היתרונות בעבודה עם ספק אחד הם: היכולת לממש את האפיון שכתב, מחויב להצלחת המהלך כולו ובדרך כלל ניתן להוזיל את העלויות של כל אחד מהשלבים.
החיסרון המרכזי הוא שלעיתים לספק יש נטייה לאפיין את האתר לאור הפתרונות אותם הוא יודע לממש או פתרונות שכבר פותחו על ידו וזמינים לו, ולא תמיד באופן נאמן לצרכיו הייחודיים של הלקוח.
היתרונות בעבודה עם מספר ספקים הם: מקצועיות רבה יותר של כל אחד מהספקים בתחום בו הוא מתמחים, וכן ביצוע הפעילות תוך הצבת הלקוח במרכז ומבלי להתייחס לשיקולים זרים. החיסרון המרכזי הוא: התמקדות של הספק בתחום הספציפי אותו הוא מבצע – אין גורם אחד הרואה את הפרויקט כולו ואחראי למימוש כלל המרכיבים שלו באופן אינטגרטיבי.
כאן מדובר בסוגיה מרכזית בפני עצמה שיש לקחת בחשבון בטרם יוצאים לדרך. בחישוב התקציב יש להתייחס לשמונה מרכיבי עלות:
4. הדרכה לניהול האתר.
במידה ולא קיימים משאבים להקמת האתר, עדיין קיימות מס' אפשרויות להקים אתר באמצעות חברות המספקות מנגנון זה בחינם:
תודה רבה לאורטל שמלץ, מומחית לניהול ידע, על כתיבת הכלי.