מאמר
2023
ד"ר גילי ברוך
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
מאמר
2023
ד"ר גילי ברוך
מסמך זה מתאר ומנתח את תקופת ההקמה של יוזמת קולקטיב אימפקט TOP15, כיוזמה שקמה מתוך ובהתבסס על יוזמה קודמת – יוזמת 5פי2 – שהגיעה ליעדה. תקופת ההקמה נמשכה מאמצע 2019, עם התחלת גיבוש משימה חדשה ועד להשקתה במפגש הרשת שהתקיים ביוני 2021. במרכז המשימה החדשה: חיזוק הידע והמיומנויות הנדרשות למצוינות מדעית-טכנולוגית בחט"ב תוך מיקוד בפריפריה ובחברה הערבית.
מסמך זה מתאר ומנתח את תקופת ההקמה של יוזמת קולקטיב אימפקט TOP15, כיוזמה שקמה מתוך ובהתבסס על יוזמה קודמת – יוזמת 5פי2 – שהגיעה ליעדה. תקופת ההקמה נמשכה מאמצע 2019, עם התחלת גיבוש משימה חדשה ועד להשקתה במפגש הרשת שהתקיים ביוני 2021. במרכז המשימה החדשה: חיזוק הידע והמיומנויות הנדרשות למצוינות מדעית-טכנולוגית בחט"ב תוך מיקוד בפריפריה ובחברה הערבית.
התובנות המובאות במסמך מתבססות על תהליך תיעוד מתמשך ולמידה מתוך ניסיון שערכו צוות היוזמה וצוות המו"פ של 'שיתופים'. במוקד הלמידה עמדו שאלות הקשורות למעבר למשימה חדשה: האתגרים וההזדמנויות העומדות בפני יוזמת קולקטיב אימפקט המוקמת מצד אחד סביב משימה חדשה, ומצד שני – כפעילות שנולדה כהמשך ישיר של יוזמה קיימת.
ארגון 'שיתופים' מילא את תפקיד ארגון השדרה ביוזמת 5פי2 ולקח על עצמו להמשיך בתפקיד זה גם ביוזמה המתחדשת. בהקשר זה שאף ארגון השדרה לשמר את הנכסים והמשאבים שההצלחה של 5פי2 השיגה ואף למנפם לטובת היוזמה והמשימה החדשה.
לשם כך, מרכיבים שונים של היוזמה הישנה המשיכו לפעול במסגרת התהליך המובנה של יוזמת קולקטיב אימפקט, ואחרים חדשים התעצבו לצידם. מצב ייחודי זה של הקמה מתוך יוזמה קיימת נתקל באתגרים משמעותיים, חלקם בלתי צפויים, שארגון השדרה נדרש לנהל.
המסמך מתמקד בסוגיות ייחודיות אלה, ומציע תובנות מפתח על האתגרים ואופני ההתמודדות איתם. התובנות אמנם מנוסחות מנקודת המבט של ארגון השדרה, אך הן מובאות גם כמשוב, ומהדהדות את חוויית כלל השותפים ביוזמה: ועדת ההיגוי, רשת השותפים ובעלי העניין האחרים.
התובנות המובאות במסמך מתבססות על תהליך תיעוד מתמשך ולמידה מתוך ניסיון שערכו צוות היוזמה וצוות המו"פ של 'שיתופים'. במוקד הלמידה עמדו שאלות הקשורות למעבר למשימה חדשה
קישור עוגן
רקע
יוזמת 5פי2 נוסדה בשנת 2013 במטרה להרחיב את מעגל המצוינות בחינוך המדעי-טכנולוגי, כמנוע לפיתוח תרבות כללית של מצוינות, זאת תוך צמצום פערים ומתן הזדמנויות שוות. הקמת היוזמה התבססה על גישת קולקטיב אימפקט (Impact Collective) כמודל פעולה להתמודדות עם בעיות חברתיות מורכבות. ארגון שיתופים מילא את תפקיד ארגון השדרה של היוזמה מהקמתה. חזונה של יוזמת 5פי2 כיוזמה לאומית היה להציב את ישראל כאחת מ-15 המדינות המובילות בעולם באיכות החינוך הטכנולוגי-מדעי, ולהכין את בוגרי מערכת החינוך להזדמנויות ואתגרי המאה ה-21. היוזמה נוצרה משותפות של קרן טראמפ, קרן רש"י ואינטל, אליה חּוברו וחברו גורמים רבים נוספים משלושת המגזרים [1].
בשנים הראשונות לפעולתה, הוגדרה המשימה של יוזמת 5פי2 כהכפלת מספר התלמידים והתלמידות הניגשים/ות לבגרות ברמה של 5 יחידות במתמטיקה. בתחילת שנת 2019 הראו נתוני משרד החינוך כי המשימה שהוגדרה ליוזמה בשנת 2013 עתידה להגיע בקרוב לכדי מימוש: מספר התלמידים והתלמידות שניגשים לבגרות ברמת 5 יחידות מתמטיקה אכן הוכפל בהשוואה לנתוני הניגשים/ות לבגרות בעת הקמת היוזמה.
השגת היעד משקפת שינוי מערכתי, ובכלל זה: שינוי במדיניות ובפעולות הליבה של משרד החינוך, נושא המצוינות בחינוך המדעי-טכנולוגי עלה באופן בולט על סדר היום הציבורי, ארגונים שונים מרשת היוזמה חברו כדי לשתף פעולה לטובת קידום חזון היוזמה וגופים עסקיים חברו לפעילות בהקשר.
על רקע ההצלחה, קבעה ועדת ההיגוי של יוזמת 5פי2 כיווני עשיה חדשים ליוזמה במסגרת החזון הקיים – להוביל את ישראל אל בין 15 המדינות המובילות בעולם בחינוך מדעי-טכנולוגי. כיוונים אלו התבססו על מחקר ותובנות שעלו מפעולת 5פי2 לדוגמה: צוות בין-מגזרי חקר את סוגיית חטיבות הביניים בחינוך המדעי-טכנולוגי וגיבש רציונל והמלצה לדרך פעולה מערכתית לקידום מצוינות תוך התמקדות בחט"ב, צוות נוסף התמקד בנושא מיצוי פוטנציאל המצוינות המדעית-טכנולוגית בפריפריה ובחברה הערבית, סימן פערים והמליץ על פעולה במבנה ייחודי כלפי אוכלוסיות אלה, נושא המיומנויות הנדרשות למצוינות מדעית-טכנולוגית קיבל מקום נרחב בהמלצות היוזמה. בתהליך מיקוד אסטרטגי הוגדרה המשימה החדשה, ועם עדכונה שונה גם שמה של היוזמה: מ-5פי2 ל-TOP15.
קישור עוגן
section2
קישור עוגן
section3
לקריאה נוספת והרחבה ראו את סיפור יוזמת 5פי2 וסיפור קואליציית העסקים
יש טיפולוגיות נוספות להבחנה בין סוגי בעיות. למשל, בשיתופים אנו משתמשים בשנים האחרונות בהבחנה בין בעיות פשוטות, סבוכות ומורכבות מבלי להיכנס לעומק הנושא, נאמר רק כי ריבוי המושגים וההגדרות, החופפות לעיתים, מלמד יותר מכול על אופיו האינטר-דיסציפלינרי של הדיון ועל בשלותו התיאורטית, שנמצאת עדיין בשלביה הראשונים יחסית ועתידה עוד להתפתח.