נושאים מרכזיים / איתור צרכים הדרכתיים בארגון

כלי כלי

2012

עינת שקד-גרוס

איתור צרכים הדרכתיים בארגון

תקציר: 

כמנהלים בארגונים, אנו עלולים להיתקל בבעיות שונות בתפקוד העובדים בארגון, כגון:

  • קליטת עובדים רבים המתבררים במהרה כלא-מתאימים לארגון או לתפקיד
  • תהליכי כניסה לתפקיד ארוכים ולא אפקטיביים
  • בעיות מוטיבציה שונות- לארגון או לתפקיד מסוים
  • טעויות רבות בביצוע, חוסר או קושי במיומנויות מסוימות
  • תפיסת תפקיד בעייתית, חלקית או לא מותאמת
  • תחלופה גבוהה של בעלי תפקידים מסוימים

במצבים שכאלה אנו נדרשים לברר את הסיבות לבעיות הללו, בכדי שנוכל לטפל בהן באופן הנכון. תהליך איסוף המידע ובירור הסיבה נקרא איתור צרכים הדרכתי. יש לציין כי תהליך שכזה יבצע איש מקצוע בתחום ההדרכה, אך המנהל יכול לסייע רבות, ואף לדעת האם נחוץ תהליך שכזה על ידי סקירה שיטתית של כל תהליכי ההדרכה בארגון.

הגדרות

  • בעיה הדרכתית– בעיה הדרכתית מוגדרת כבעיה שהפתרון שלה הוא הדרכתי. בעיות הדרכתיות לרוב יתבטאו בפער בביצוע, כלומר- מישהו יתקשה לעשות את עבודתו כנדרש. כשפער כזה מתגלה, צריך לבדוק מה מקורו: האם הבעיה טמונה בהכשרתו? האם הבעיה היא בסטנדרטים הלא-ברורים לביצוע? או אולי בכלל במוטיבציה וביחסים בתוך הארגון? רק אם המקור אכן נעוץ בפערי ידע מסוג כלשהו, נידרש לפתרון הדרכתי. כמובן שפתרון זה לא יהיה בהכרח להכשיר את אותו אדם שהביצוע שלו אינו מגיע לרמה הרצויה. הפתרון עשוי להיות הכשרת החונך שלו לחניכה, כתיבת ספר כניסה לתפקיד, תהליך הגדרת תפקיד מחודשת ועוד.
  • פתרון הדרכתי– פתרון לבעיה תפקודית של הארגון שמהותו קשורה בתהליכים של פיתוח או ניהול הדרכה פתרון הדרכתי עשוי להיות הכשרה לתפקיד (פיתוח הכשרה חדשה או קיימת, למשל), ניהול ידע הדרכתי בצורה שונה או מתאימה יותר, שיפור סביבת ההדרכה, או תהליכי פיתוח של המנהלים/החונכים (הכשרה שלהם, מיצוב מעמד שלהם, תגמול, קידום, הערכה וכו').
  • איתור צרכים הדרכתיים– תהליך שבו נבדקים ומוערכים באופן שיטתי כל תהליכי ההדרכה המתקיימים בארגון מחד, וכל הצרכים והבעיות ההדרכתיות מאידך. תהליכי ההדרכה הנבדקים כוללים: איתור ומיון עובדים ומתנדבים, הכשרה וכניסתם לתפקיד, חניכה במהלך התפקיד, העשרות, ימי עיון ופורומים, תהליכי שימור ושיתוף בידע מקצועי, קידום ותגמול, הערכת עובדים ומתנדבים ועוד. כמו כן סורקים את כל בעלי התפקיד בארגון מבחינת פערי ידע ומיומנות, ומזהים היכן נעוצה הסיבה להם.

התהליך כולל איסוף מידע ממספר מקורות, ובראשם קריאת חומרים ודו"חות, ראיונות עם בעלי תפקיד שונים  וקיום קבוצות מיקוד.

גוף הכלי:

להורדת PDF של מאמר זה