נושאים מרכזיים / ניהול אסטרטגי בארגון חברתי

מאמר מאמר

2011

לילך דורה

ניהול אסטרטגי בארגון חברתי

בהרצאה זו סוקרת לילך את המושג אסטרטגיה ואת הנושא של ניהול אסטרטגיה עם הייחודיות לארגונים חברתיים

להלן תקציר הרצאתה של לילך דורה, מנהלת תחום ניהול חברתי בשיתופים, במסגרת סדנת ניהול אסטרטגי בארגון חברתי- קורס משמעות ח', יולי 2011.

מהי אסטרטגיה?

מונח שמקורו בעולם הצבאי העוסק בתכנון הפעולות הצבאיות לצירת עמדת יתרון רצויה. אסטרטגיה בארגון חברתי היא עקרונות הפעולה שהארגון החברתי קבע להגעה מהמצב המצוי למצב הרצוי (בסביבת הארגון, בשדה החברתי ובארגון עצמו).

שתי הגישות הרווחות בתחום האסטרטגיה הן הגישה הדטרמיניסטית שנפוצה מאוד בישראל, גישה דינאמית במהותה, אשר הגלובליזציה והשינויים התכופים מעודדים אותה. גישה זו קוראת תיגר על גישת הרציונאלית הדוגלת בקו מנחה חזק שמטרתו לעמוד מול מגוון השינויים.

תהליך החשיבה האסטרטגית מאפשר לארגון החברתי לבחון את התיאוריה שלו, בתהליך זה בוחנים את המצב המצוי בתוך הארגון ומחוצה- משאבי הארגון, חוזקות וחולשות הארגון, השדה חברתי, החברה בישראל, ארגונים אחרים וכדומה ומגדירים את המצב הרצוי באותם המימדים. קובעים מהן החלופות האפשריות להגעה מהמצב המצוי למצב הרצוי ולאחר שפועלים על פי עקרונות הפעולה הללו, נוצרת מציאות חדשה שיש לבחון מחדש.

3 המרכיבים המרכזיים בניהול האסטרטגיה של הארגון-

ניתוח אסטרטגי- בחינת המצוי (הארגון וסביבתו) ואת הרצוי (החזון, הייעוד וההשפעה החברתית)
קביעת דרך הפעולה- בחינת דרכי פעולה השונות מהדרכים הידועות- חשיבה על מהן האסטרטגיות הקיימות? חשיבה רוחבית- אילו אפיקי השפעה יש לארגון? הערכת החלופות שנמצאו ובחירה של החלופה המתאימה ביותר לאור ניתוח הסביבה.
יישום האסטרטגיה- מהו התרגום של האסטרטגיה? כיצד תעבוד?- מהו המבנה שישרת את האסטרטגיה (לדוגמה מבנה שבו צירים על פי תוכנית/ אזורים וכדומה), כיצד יש לחלק את המשאבים?

להורדת PDF של מאמר זה