נושאים מרכזיים / המרחבים/סביבות האינטרנטיים שעל הארגון החברתי להימצא בהם על מנת לגייס תורמים ותרומות

כלי כלי

2010

צוות שיתופים וצוות NPTech

המרחבים/סביבות האינטרנטיים שעל הארגון החברתי להימצא בהם על מנת לגייס תורמים ותרומות

תקציר:

[כלי זה נכתב בשיתוף פעולה של NPTech ושיתופים]

כמו בפיתוח משאבים קלאסי, מטרת הפילנתרופיה המקוונת והגיוס האינטרנטי היא יצירה וטיפוח של מערכות יחסים, על הארגונים להכיר את הכלים הדיגיטאליים בהם משתמש קהל התורמים בחיי היום-יום, ושבהם גם יעשה שימוש בחיפוש אחרי מטרה לתרומה.

רקע

כשמדובר בפיתוח משאבים, תורמים פרטיים – קטנים, בינוניים וגדולים – מהווים גורם משמעותי ביותר. אין ארגון בארץ או בעולם שלא רוצה להגיע ולעניין קהל זה. בעבר, כדי לעשות זאת, אלכ"ר  נאלץ לאתר תורם פרטי פוטנציאלי ואחר כך לחפש ולמצוא דרך אל פתחו. היום, בעולם הגלובאלי-דיגיטאלי, נוצרו דרכים חדשות, ועל הארגונים לדעת כיצד התורם יכול למצוא אותם והיכן?

על הארגונים להכיר את הכלים הדיגיטאליים בהם משתמש קהל התורמים בחיי היום-יום, ושבהם גם יעשה שימוש בחיפוש אחרי מטרה לתרומה.

כמו בפיתוח משאבים קלאסי, מטרת הפילנתרופיה המקוונת והגיוס האינטרנטי היא יצירה וטיפוח של מערכות יחסים, לכן צריך:

  • ליצור תקשורת טובה ומעניינת יותר עבור התורם.
  • לחשוב יותר על חיזוק ותגבור המסר.
  • לדווח על עשייה.

למעשה מדובר בנראות הארגון, ביכולתו ליצור נוכחות מרשימה ואמינה ש"תצוד" את עינו של התורם בתוך ים המידע והאפשרויות הפילנתרופיות שמוצעים לו. אין זאת אומרת שלא קיימים אמצעי גיוס נוספים, אך נוכחות נכונה במקומות אלו יכולה לקדם משמעותית את הארגון בתחום פיתוח המשאבים.

על מנת להצליח לגייס תורם פרטי ברשת, על הארגון לשאול את עצמו איפה ואיך להתחיל להתקיים בעולם הדיגיטלי ואם אני פועל בגפי- במה להתחיל? בכלי זה נענה על שאלות אלה.

כמה הגדרות לפני שמתחילים …

פילנתרופיה פרטית – פילנתרופיה פרטית מתייחסת לתרומה של אדם – כסף, זמן, מוצרים – כאשר תהליך קבלת ההחלטות, הקרדיט על התרומה והאחריות על התרומה היא אישית או משפחתית (בשונה מתרומה דרך העסק). לקריאה נוספת אודות פילנתרופיה לחץ/י כאן.

  • נתינה מקוונת (E-Philanthropy) – תרומה שניתנת לארגון באמצעות האינטרנט, בין אם דרך אתר הארגון המתרים או אתר שמשמש "מתווך" בין תרומות, תורמים וארגונים הזקוקים לתרומות.
  • מיקרו פילנתרופיה – מודל נתינה הבנוי על תרומות קטנות ממספר רב של תורמים ונקרא גם גיוס קבוצתי. הערך הגדול של שיטה זו היא בכך שדרך מספר גדול של תרומות קטנות ארגון יכול לעניין בעשייה שלו קבוצה גדולה הרבה יותר של תומכים מאשר על-ידי גיוס סכומים גדולים מקבוצת תורמים קטנה.
  • רשת חברתית – קהילה וירטואלית שמתקשרת דרך כלי ספציפי כדי לעסוק בנושא מסוים. מבנה חברתי וירטואלי שחוצה גבולות גיאוגרפיים ותרבותיים.
  • SEO – Search Engine Optimization – שיטות שתכליתן שיפור מעמדו של האתר במנועי חיפוש על-ידי התאמת האתר ל"דרישות" מנועי החיפוש. למידע נוסף על SEO.

גוף הכלי:

אם כך, היכן כדאי לארגון להימצא ברשת על מנת שהתורם יראה "מי אתם"? רשימות המקומות תוצג דרך שני מעגלי חיפוש.

מעגל החיפוש הראשון: 

1. אתר אינטרנט לארגון: בראש ובראשונה על ארגון להקים אתר אינטרנט! אתר אינטרנט הוא כלי שתכליתו קידום יעדים ארגוניים באמצעות הנגשת מידע ושירותים. האתר יכול לשמש כלי לקידום יעדים רבים, ביניהם תמיכה בתהליך גיוס התרומות, בין אם באופן ישיר על ידי התרמה מקוונת על גבי האתר ובין אם על ידי יצירת עניין וקשר עם העמותה. לכלי המלא – הקמת אתר אינטרנט. על מנת לוודא שהאתר עונה על הצרכים הבסיסיים של תקשורת עם תורם, על הארגון לשאול מספר שאלות ולעקוב אחר מספר עקרונות – לשאלות ועקרונות מנחים בהקמת אתר אינטרנט .

2. מנוע חיפוש: בדיוק כפי שכל גולש מתחיל כל חיפוש במנועי החיפוש כדוגמת גוגל, בינג ואחרים, כך עושה התורם. קרוב לוודאי שאותו תורם יחפש מטרות מעולם תוכן כלשהו או מידע על נושא מסוים. אבל לא די בכך שאתם עולים בתוצאות החיפוש, מיקומכם בתוצאות אומר עליכם הכול: אם לא תופיעו ממש בתחילת הרשימה כאילו לא הופעתם כלל. כדי שמנועי החיפוש יעלו אתכם (וגוגל הינו המנוע המוביל) גבוה ככל האפשר, יש לחשוב – SEO (ראו הגדרה). תכננו את האתר שלכם כך שיהיה ידידותי לחיפושים, חישבו על מילות מפתח (keywords), הגישו בקשה לגוגל גרנטס (Google Grants) שמאפשרת רכישת מודעות חינם.

3. גיידסטאר:  מיזם אינטרנטי להנגשת מירב המידע על כל האלכ"רים הרשומים בארץ. פעילות גיידסטאר מונחית על-ידי העקרונות המרכזיים הבאים:

א. המידע המופיע באתר על כל אלכ"ר (בזה הישראלי, בשלב ראשון, יופיעו רק עמותות) כולל דיווחים על עשייה ועל תוכניות עתידיות, מבנה ארגוני, מצב פיננסי, כולל הדוחות המילוליים והכספיים שמוגשים לרשם העמותות מדי שנה. מדובר במידע "נטו": ללא שיפוט, הערכה או פרשנות.

ב. כל המידע באתר מוצג בחינם לציבור הרחב.

ג. המיזם מציג מידע ממקורות שונים; בשלב ראשון מהממשלה ומהארגונים עצמם,בשלבים מאוחרים יותר המטרה תהיה להציג מידע ממקורות נוספים.

גיידסטאר משמש כתובת עבור כל תורם. זו רשימה מלאה של העמותות הישראליות עבור תורם מזדמן וותיק כאחד, זו עתידה להיות הכתובת הטבעית לחיפוש ראשוני וגם לעריכת בדיקה על ארגון מסוים. למרות שחלק מהמידע מוזן על-ידי רשם העמותות, יש לכל אלכ"ר הזדמנות להשפיע על הרושם הראשוני. ספקו מידע רב ככול האפשר. חישבו על התמונה הכוללת של החומר, לא רק על כל לשונית בנפרד. העיקר, נסו להוביל את התורם המחפש מטרה ראויה מגיידסטאר לאתר שלכם. הכנסת מידע לפרופיל הארגון בגיידסטאר אינה עולה לעמותות כסף, אבל דורשת הרבה מחשבה. דוגמא טובה לארגון שמשתמש היטב  בגיידסטאר: Save the Rhino . גיידסטאר ישראל (www,guidestar.org.il) יושק באוגוסט  2010 ובו יופיעו כל העמותות בארץ.

4. פייסבוק: רשת חברתית ליחידים וקבוצות. מקום ליצירת פרופיל מעניין, עדכונים שוטפים והרחבת מספר המתעניינים בארגון, כלי רב-עצמה לשמירה על קשר עם קהל גדול. יעיל ביותר להעלאת מודעות ויצירת עניין. זהו לא אתר, אלא מרחב תקשורת בין אנשים וגופים שמתעניינים אחד בשני. העלאת חומר חדש ועדכני היא מלאכה מהירה וקלה. פייסבוק מאפשר לכם ליצור קשר עם קבוצות ארגונים מעולם התוכן שלכם – ובכך גם להגיע לתורמים שלהם. אם אתר הארגון הוא מעין כרטיס ביקור רשמי, וכלי כמו לינקדאין (LinkedIn) הוא מרחב עיסקי וקצת "יבש", כאן האווירה פחות מחייבת, יותר מיידית וגמישה ומאפשרת העלאת חומר רב שאולי לא מצאתם לו מקום במקומות אחרים.

שלא כמו בטוויטר, אין צורך להצטמצם במסר – רק לשמור עליו! אל תשכחו:

א. חפשו ואתרו באופן פעיל אנשים מקהל היעד שלכם

ב. שילחו מסרים באופן פעיל

ג. הקימו קבוצה לארגונכם ולכל אירוע שאתם מפיקים

ד. העלו תמונות (טובות בלבד!)

ה. קדמו את הניוזלטר והבלוג של ארגונכם

ו. אל תשכחו לכבד את פרטיותם של התורמים!

מעגל החיפוש השני:

1. טוויטר – סוג של מיקרובלוג ורשת חברתית. שירות טקסטים שמאפשר שליחה וקריאה של מסרים של עד 140 תווים לרשימת תפוצה. פיתוח משאבים הוא כמעט מילה נרדפת למערכת יחסים עם תורמים. אולם רבים מהתורמים שלנו לא נמצאים בקרבת מקום ולא תמיד אפשר לשמור אתם על קשר בקלות ובמינון הנכון. טוויטר מאפשר לכם לשמור על קשר, להזכיר להם את קיומכם, על חשיבותכם ב-140 תווים בלבד. אפשר גם להשתמש בטוויטר למשוך קהל תורמים חדש לאתר שלכם. תורם שיחליט לעקוב אחריכם כדי לבחון אתכם יכול גם להחליט לתת.

2. LinkedIn – פיתוח משאבים מתחיל בהעלאת מודעות. אף תורם לא נותן תרומה לדבר שהוא בגדר סוד כמוס, אלא לדבר-מה עליו הוא או חבריו שמעו ואותו הם רואים כהצלחה. במרחב העסקי של LinkedIn משוטטים תורמים רבים. אפשר להעלות אותם ברשת על-ידי יצירת קבוצת עניין (שחייבת להיות מנוהלת באופן יעיל ופעיל). הדבר אפשרי גם באמצעות – Advanced Search או Post a question. התשובות שמתקבלות הן בסיס לקשר ראשוני עם תורמים פוטנציאלים חדשים שניתן להתחיל לעניין אותם בארגון שלכם.

3. MySpace – רשת חברתית נוספת, אמנם מדובר ברשת פופולארית יותר בין בני נוער וקהל צעיר, אבל במדינות כמו ארצות הברית גם אנשים אלה תורמים, אם-כי מדובר בסכומים קטנים. זה אולי המקום להתחיל לעניין אותם בעולם התוכן שבו אתם פועלים ובעשייה המוגדרת שלכם. ראשית, גם אם יתרמו סכומים קטנים, הללו מצטברים (חישבו על הקמפיין של אובמה) ויום אחד יתחילו הצעירים האלה לתרום סכומים גדולים יותר. כשהם יגיעו לשלב זה בחיים, אתם כבר תהיו ברשימת מקבלי התרומות.

4. אתרים העוסקים בעולם התוכן שלכם – שם אפשר לראות מי תורם לסוג העשייה ותחום התוכן של הארגון, ואת מי עשוי הארגון לעניין. באופן טבעי, תורמים רבים בוחרים לעשות שינוי דרך תמיכה בנושאים מסוימים. תורם שכבר תומך בארגון השייך לאותו עולם התוכן, יוכל בהחלט גם להתעניין בעשייה של ארגונכם.

5. אתרי מיקרו פילנתרופיה – אולי לא לתורמים גדולים, אבל רוב התורמים הגדולים מתחילים לתת בקטן, צוברים ביטחון בארגון ומגדילים את התרומה. זה המקום שבו, אולי, אפשר להעלות אותם ברשת. גם אם לא, אין תורם גדול שלא יודע על קיום אתרי המיקרו פילנתרופיה. רבים מהם מציצים באתרים אלו כדי לראות מי מבקש מה. (בימים אלו אנו עובדים על כתיבת כלי על מיקרו פילנתרופיה שיופץ בקרוב…)

חשוב להדגיש כי רשימה זו מכילה מגוון אפשרויות עבור הארגון החברתי, אך היא מודולארית לחלוטין, על הארגון לבחון ולראות היכן הוא מסוגל ורוצה להימצא. החלטה זו נגזרת כמובן מיכולות הארגון הכספיות והאנושיות. חשוב לציין שרוב הפריטים ברשימה המובאת כאן הינם חינמיים ועל כן המשאב העיקרי שעל הארגון להשקיע הוא המשאב האנושי.

הערה אחת כללית: העולם הפילנתרופי הדיגיטאלי הוא לא מרחב סטאטי. גם אם למדתם להשתמש בכל הכלים השונים והחשובים שבהם תורם יכול לחפש אתכם, צריך להבין שכלים חדשים שעדיין לא פותחו, יכולים בוקר אחד להפוך למקום לא פחות חשוב להימצא בו.

לסיכום, כל ארגון חברתי שמעוניין לגייס תרומות, קטנות כגדולות, מתורמים פרטיים, צריך לחשוב על המקומות בהם תורמים אלו נמצאים. היכן שהתורם הפרטי יחפש את המטרות הפילנתרופיות שלו – שם צריך הארגון לייצר נוכחות. כלי זה מציג את רשימת המקומות האינטרנטיים בהם חשוב לארגון חברתי להיות – גם אם לא בהכרח בבת אחת. בכלי הבא נציג את הדרכים בהן אפשר להשתמש בכלים אלו באופן היעיל ביותר.

להורדת PDF של מאמר זה