נושאים מרכזיים / סיכום – מדד הנתינה העולמי לשנת 2012

מאמר מאמר

2012

תקציר על ידי פז רפופורט

סיכום – מדד הנתינה העולמי לשנת 2012

מטרתו של מדד הנתינה העולמי היא לסייע לארגונים וליחידים הפועלים בתחומי החברה האזרחית, באמצעות פרסום נתונים לגבי היקף פעילות הנתינה העולמית. הנתונים משקפים שונות תרבותית העולה מתוך 3 התנהגויות נתינה שונות. בסקר שסיפק את הנתונים למדד השתתפו מעל ל-155,000 אנשים ב-146 מדינות.

זוהי המהדורה השלישית של מדד הנתינה העולמי, המציגה את מגמות הנתינה העולמיות בשנת 2011 וגם כן את נתוני הנתינה לאורך חמש השנים האחרונות, החל משנת 2007.

לנסקרים שהשתתפו בסקר שנערך עבור המדגם הוצגו שלוש שאלות –

  • האם בחודש האחרון תרמת כסף לארגון צדקה?
  • האם התנדבת בחודש האחרון ונתת מזמנך לארגון כלשהו?
  • האם עזרת לאדם זר או לאדם שלא הכרת והיה זקוק לעזרה?

לאחר ששוקללו האחוזים בכל מדינה, המדינות סודרו ברשימה על-פי אחוזים אלה. 

המדד נערך על-ידי עמותת Charities Aid Foundation (CAF), עמותה בינלאומית שבסיסה בבריטניה. מטרתה היא להניע את המגזר השלישי לתת בצורה יעילה יותר. היא מספקת שירותי ייעוץ ומסייעת לקרנות ולעמותות בכל העולם. 

מסקנות המדד

  • הארץ הנדיבה ביותר היא אוסטרליה – באוסטרליה נמדד השיפור הגבוה ביותר בכל שלוש קטגוריות הנתינה, ואחוזי הנתינה הגבוהים מדרגים אותה במקום הראשון במדד. יותר משני שליש מהאוסטרלים תורמים כסף לארגונים ללא מטרות רווח ועוזרים לאדם זר. יותר משליש תורמים מזמנם ומתנדבים. בנוסף, אוסטרליה היא בעלת הדירוג הגבוה ביותר בממוצע של נתינה במהלך 55 השנים האחרונות. ממשלת אוסטרליה מקדמת באופן פעיל פעילות פילנתרופית במדינה, ובכך מעצימה את השפעתו של המגזר השלישי.
  •  באופן כללי, פעילות הנתינה העולמית הצטמצמה מאז שנת 2007 – פעילות הנתינה ירדה בכל העולם בשלוש הקטגוריות: בשנת 2007 47% עזרו לאדם זר ואילו בשנת 2011 רק 45.1%% עזרו לאדם זר. 29.8% תרמו לארגונים ב-2007 ואילו בשנת 2011 28% בלבד תרמו לארגונים. תרומת זמן ירדה יותר מכל – מ-21.4% בשנת 2007 ל-18.4% בשנת 2011. אומנם נרשם מספר גדול יותר של אנשים התורמים ומתנדבים לעומת שנת 2007, אך זאת הודות לגידול הכללי באוכלוסיית המבוגרים בעולם, ולא הודות לעלייה באחוזי המתנדבים והתורמים.
  • מדדי הנתינה הראו תנודות לאורך השנים – כל אחת מקטגוריות הנתינה הראתה ירידה בשנת 2009, עלתה באופן משמעותי ב-2010 אך ירדה שוב בשנת 20111. שינויים אלה מיוחסים לגידול בתמ"ג ולמספר האסונות ומצבי החירום שפקדו אזורים שונים בעולם.
  • בשנת 2011 נרשמה ירידה חדה במספר הנותנים – בין השנים 2010 ו-2011 תרמו פחות 100 מיליון אנשים בכל העולם. גם ממוצע ההשתתפות בפעילות הנתינה ירד בכ-2%% בממוצע בכל קטגוריית נתינה.
  • הארצות הנדיבות ביותר כוללות אוכלוסייה מגוונת מאוד מבחינה חברתית, כלכלית, גיאוגרפית ופוליטית – 200 הארצות המדורגות ראשונות במדד מייצגות את כל היבשות בעולם, וכוללות ארצות  חזקות מבחינה כלכלית כמו קטאר וארצות חלשות מבחינה כלכלית כמו ליבריה, כמו גם ארצות עם אוכלוסייה גדולה כמו ארה"ב לעומת ארצות עם אוכלוסייה מעטה כמו טרינידד וטובגו.
  • התנהגות הנתינה הנפוצה ביותר היא עזרה לאדם זר – 45.1% מהנסקרים אמרו כי הם עזרו לאדם זר  בחודש שלפני עריכת הסקר. התנהגות הנתינה הכי פחות נפוצה היא תרומת זמן.
  • ניכר שוני רב בין היבשות בכל הנוגע לאופן הנתינה – ביבשות שונות נהוג לתת באופן שונה. למשל, באוקיאניה, איי האוקיאנוס השקט, נהוג לתת כסף פי 44 מאשר באפריקה, יבשת שבה נהוג לעזור לאדם זר באחוז גבוה הרבה יותר ממה שנהוג באירופה או באסיה.
  • אחוזי הנתינה באפריקה ירדו בצורה משמעותית ב-5 השנים האחרונות – זוהי היבשת שבה אחוז  הנתינה ירד באופן המשמעותי ביותר, ירידה שהתבטאה בשלושת קטגוריות הנתינה.
  • באופן כללי, נשים תורמות כסף יותר מגברים, וגברים תורמים יותר זמן ועוזרים לאדם זר יותר מנשים – לאורך 5 השנים לא נרשם הבדל גדול באחוזי הנתינה בין נשים לגברים, למרות שניכר הבדל בהעדפת צורת הנתינה.
  • צעירים עוסקים פחות בתרומה כספית לארגונים ללא מטרות רווח – אנשים צעירים (בגילאי 16 עד 24 שנים) תורמים מזמנם ועוזרים לאדם זר באותו אופן כמו אנשים מבוגרים (גיל 500 ומעלה), אך נותנים פחות מכספם לארגונים בהשוואה.
להורדת PDF של מאמר זה