מאמר
2012
תקציר על ידי פז רפופורט
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
מאמר
2012
תקציר על ידי פז רפופורט
דוח זה מציג את אחת השיטות המוצלחות ביותר להעצמת ההשפעה של התורם – יצירת שיתופי פעולה עם תורמים אחרים לצורך השגת מטרה פילנתרופית משותפת. מדובר בשיתוף פעולה לטווח ארוך למציאת פתרון לבעיות פילנתרופיות סבוכות. הדוח סוקר את שיתופי הפעולה כפי שהם באים לידי ביטוי בקרב תורמים בארצות הברית, ומציג את כלי המפתח להשגת שיתופי פעולה אסטרטגיים מוצלחים.
הדוח נכתב על ידי ארגון REDF, המתווך בין עמותות, עסקים, שווקי הון וסוכנויות ממשלה לצורך יצירת הזדמנויות פילנתרופיות בשוק העבודה, ועמותת Grantmakers for Effective Organization לטיפוח אסטרטגיות ונהלים פילנתרופיים, לצורך קידום מקבלי התרומות באמצעות תוכניות שונות.
שיתופי פעולה אסטרטגיים
בשנים האחרונות ניכר עניין גובר בקרב תורמים מהמגזר הפרטי והציבורי, עמותות וארגונים, למציאת דרכים חדשות לגיוס משאבים באופן יעיל, עבור השגת השפעה נרחבת יותר. הדרך העיקרית שבה בוחרים התורמים היא שיתוף פעולה אסטרטגי למטרת גיוס תרומות. שיתוף פעולה זה משפר את יכולת ההשפעה שלהם, מעצים את הידע שברשותם ומכפיל את המשאבים שלהם, מצמצם את הקשיים הבירוקרטיים ועוד.
התורמים חולקים את תחומי העניין שלהם, את דרכי הפעולה המוצלחות שלהם ואת האתגרים העומדים בפניהם, וכך מעצימים את סיכויי ההצלחה של פעילותם הפילנתרופית.
גיוס כספים רב יותר, גיוס כספים יעיל יותר
בעוד התרומות הניתנות בידי תורמים פרטיים מהוות חלק גדול יחסית מסך התרומות הניתנות בארצות הברית, עדיין מדובר בסכומים קטנים יחסית. באמצעות ליכוד תרומות אלה יוכלו התורמים להתאחד ולהגדיל את ההשפעה שיש להם ואת היעילות של תרומתם. לשיתוף פעולה מסוג זה פנים רבות, והמאמר מתמקד במודלים אסטרטגיים של שיתופי פעולה. כדי ששיתוף הפעולה יהיה מוצלח, כלומר בעל השפעה לטווח ארוך, עליו לעמוד בקריטריונים האסטרטגיים הבאים:
שיתוף פעולה אסטרטגי יכול לסייע בפתרון שתי הבעיות העיקריות שבהן נתקלות קרנות רבות:
כיצד להחליט על שיתוף פעולה
לא כל גיוסי התרומות מצריכים שיתופי פעולה של תורמים. על התורם לבחון את הצורך בשיתוף פעולה יחד עם אנשי מפתח אחרים הרוצים לקדם את מטרתם המשותפת. יש להחליט על שיתוף פעולה אסטרטגי בהתאם לדרישות של המטרה הפילנתרופית, ולא לפי צורכי התורמים או מגבלות התרומה, ומתוך הבנה ברורה של צורכי המטרה.
לאחר שהתורם החליט להצטרף לשיתוף פעולה, או לייסד שיתוף פעולה חדש, עליו לקבוע איזה מבנה של שיתוף פעולה מתאים להשגת מטרותיו. שיתופי פעולה אסטרטגיים נחלקים לשלושה מבנים: מאגר תרומות, שיתוף פעולה מכוון מטרה ומערך אסטרטגי.
מהו מבנה שיתוף הפעולה המתאים ביותר לתורם?