מאמר
2008
אליזבת ו. דאן, לארה ב. אקנין ומיכאל י. נורטון
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
מאמר
2008
אליזבת ו. דאן, לארה ב. אקנין ומיכאל י. נורטון
במאמר זה, מציעים החוקרים מבט חדשני על גוף המחקר העוסק בקשר בין הכנסה לאושר. לטענתם, המטרה עליה מוציאים אנשים את כספם חשובה לא פחות מכמות הכסף שהם מרוויחים. לכן, ההשערה הנבדקת במאמר היא: הוצאת כסף על אנשים אחרים ועל מטרות חברתיות תגרום להשפעה חיובית יותר על תחושת האושר של בעל הכסף בהשוואה לתחושת האושר הנגרמת כאשר האדם מוציא את כספו על עצמו.
על פי הראיות המחקריות אותן מספקים החוקרים הוצאת כסף על מטרות חברתיות ועל אחרים ניבאה במידה רבה תחושת אושר עמוקה יותר אצל הנותן. כך, מציע המאמר תפיסה חדשנית באשר לאופנים בהם ניתן להשתמש בכסף לשם הגברת תחושת האושר.
האם עושר גורם לאושר?
מחקרים רבים הוכיחו כי לכסף השפעה חלשה על תחושת האושר אותה חווה האדם. על רקע זה שואלים החוקרים כיצד ניתן להסביר את העובדה כי רמות האושר עליהן דיווחו תושבי מדינות המערב נותרו ללא שינוי, זאת למרות שרמות ההכנסה גדלו באופן דרמטי בעשורים האחרונים. אחד ההסברים הנפוצים הוא כי תושבי הארצות המפותחות משתמשים בהכנסתם העודפת בכדי לממן פעילויות שאינן מעניקות תחושת אושר בטווח הרחוק (למשל, קניות). לכן, החוקרים מעוניינים לברר כיצד ניתן להשתמש בהכנסה העודפת בכדי להגביר את מידת האושר.
באופן מעניין למדי, דווקא התפיסות המקובלות ביחס לבעלות על כסף והתעשרות גורמות להפחתת פוטנציאל האושר הגלום בכסף. התנהגויות כמו נתינה למכרים, תרומה ונתינה לקהילה ובילוי זמן עם אנשים קרובים קשורות בצורה מובהקות בתחושת אושר, אולם מחקרים הראו כי עצם המחשבה על התעשרות גורמת לאנשים לבחור פחות בהתנהגויות הללו.
החוקרים ביצעו ארבעה מחקרים בכדי להוכיח כי הבחירה להשקיע הון באדם אחר או במטרות חברתיות, תורמת תרומה מהותית להגברת תחושת האושר.
לקריאת תקציר המאמר: "נתינה לאדם אחר או למטרה חברתית מקדמת תחושת אושר" לחץ/י כאן
לקריאת המאמר המלא לחץ/י כאן Spending Money on Others Promotes Happiness