נושאים מרכזיים / הגדרת תפקיד מנהל/ת ידע

כלי כלי

2010

אורטל שמלץ עבור שיתופים

הגדרת תפקיד מנהל/ת ידע

תקציר: 

מנהל/ת הידע בארגונים חברתיים, מוביל/ה את המדיניות הארגונית בתחום ניהול המידע והידע, כנגזרת של ייעוד הארגון ואסטרטגיית הפעולה שלו. אחראי/ת לטיפוח תרבות ארגונית של שיתוף בידע ופיתוח החדשנות הארגונית. מוביל/ה ושותף/ה לאפיון, פיתוח והטמעה של מנגנונים לניהול המידע ולשיתוף בידע הארגוני. מסייע/ת למנהלות/ים ולעובדי הידע בארגון לייצר אינטגרציה של ידע ממגוון מקורות המידע בתוך ומחוץ לארגון, כבסיס לקבלת החלטות וביצוע משימות הליבה.

הגדרת תפקיד מהווה אבן יסוד בפעולות רבות בתחום משאבי האנוש ופיתוח ההדרכה. פעולות כגון: איתור ומיון עובדים, תהליכי כניסה לתפקיד, הכשרה ופיתוח כשירות מקצועית, הערכת עובדים וכד' מבוססים על הגדרת תפקיד מפורטת ומעמיקה. תפקיד מנהל/ת הידע נמצא בתהליכי עיצוב וצמיחה, שכן הוא תפקיד צעיר יחסית בעולם העבודה. הגדרת התפקיד המוצגת בכלי זה, נכתבה בעבודת צוות משותפת של פורום מנהלי הידע במגזר השלישי ובהנחייתה המקצועית של אורטל שמלץ.

גוף הכלי:  

פורמט הגדרת תפקיד בנוי ממספר מרכיבים המשלימים יחד תמונה שלמה אודות התפקיד. כל מרכיב מתייחס להיבט אחר בתפקיד ומשקף מימד נוסף בהגדרה השלמה. הגדרת התפקיד מורכבת מ- 6 חלקים:

  1. ייעוד התפקיד – החלק המילולי הפותח את הגדרת התפקיד, ותכליתו לשקף את ליבת התפקיד.
  2. שותפי תפקיד – תיאור שותפי התפקיד המרכזיים וממשקי העבודה עימם.
  3. טבלת מרכיבי תפקיד – חלק זה בנוי בצורת טבלה בעלת 5 טורים, שתכליתה לתאר את:
  • מדדי ההצלחה – עמודה זו מתייחסת למדדים המגדירים מה נחשבת הצלחה בתפקיד.
  • תחומי הביצוע – לכל מדד הצלחה יש לפרט מהן הפעילויות/משימות אשר על העובד לבצע באופן שגרתי בתפקיד על מנת לממש את מדדי ההצלחה.
  • מידע נדרש – עבור כל מדד הצלחה ותחומי הביצוע שלו, יש לפרט מהם "גופי המידע" שעל העובד לדעת על מנת להצליח לממש את תחומי הביצוע. מדובר במידע תיאורטי ולא במידע מעשי, בשונה ממרכיב המיומנויות.
  • מיומנויות נדרשות – עבור כל מדד הצלחה ותחומי הביצוע שלו יש להגדיר מהן המיומנויות הנדרשות מבעל התפקיד על מנת לממש את תחומי הביצוע המיומנויות יכולות להיות קוגניטיביות, מוטוריות, בינאישיות וכד'.
  • תכונות נדרשות – העמודה האחרונה בטבלה מציגה את תכונות האופי הנדרשות מהעובד.

4. תהליך העבודה המרכזי – תיאור סכמתי של תרשים זרימה, שתכליתו לתאר בפרק זמן מוגדר, (חודש, רבעון, חציון, שנה) המתאים למעגל החיים של התפקיד, את רצף הפעולות של העובד.

5. דילמות בתפקיד – מרכיב זה מכיל רשימה של מתחים המצויים בתפקיד כחלק אינהרנטי ואינם תלויים באדם המבצע את התפקיד.

6. אתגרים בתפקיד – מרכיב זה מכיל רשימה של אתגרים שגם הם משקפים את התפקיד עצמו. האתגרים יכולים להיות קשורים לעבודה עם שותפי תפקיד מסוימים (ללא קשר לאדם הספציפי המבצע אותם) עם משימות מורכבות במיוחד או דברים הקשורים למבנה ארגוני כפיפות וכד'.

להורדת PDF של מאמר זה