נושאים מרכזיים / עקרונות לניסוח החזון הארגוני

כלי כלי

2010

צוות שיתופים

עקרונות לניסוח החזון הארגוני

תקציר: 

הספר "לנצח נבנו" סוקר את הצלחתן של החברות המובילות בעולם בתחומים שונים, ובמסגרת סקירה זו נמצא מאפיין בולט אחד המשותף לכולן: לכל החברות הללו יש חזון ארגוני חזק, יציב ומבדל; חזון שכל אנשי החברה מכירים ואף מזדהים עמו; חזון שכולל בתוכו ערכים אנושיים וחברתיים; ובעיקר- ההנהלה והחברה מקבלות החלטות אסטרטגיות על פי החזון, גם אם לעתים הדבר עומד בסתירה לרווח כלכלי. גם במחקרים אחרים שנעשו על חברות וארגונים שונים, נמצא חזון הארגון כקשור בקשר הדוק למשתנים רבים בארגון, החל מהצלחתו הכלכלית, דרך שרידותו לאורך זמן ועד שביעות רצונם של העובדים בו.

גוף הכלי: 

נראה כי חשיבות החזון עוד מתגברת כאשר מדובר בארגונים חברתיים, שם החזון הוא המוביל העיקרי ללא עוררין, וללא כוונות רווח שעלולות לעמוד בקונפליקט עמו. הארגון החברתי ניזון כולו מחזון של חברה טובה יותר.

על כן נעסוק בכלי זה בחזון- מהו, מהם העקרונות לניסוחו וכיצד הוא משמש עבורנו לאחר שניסחנו אותו.

הגדרות

חזון ארגוני – תמונה עתידית של הארגון במיטבו. החזון הנו משפט או פסקה שמסבירים לארגון, ללקוחותיו ולבעלי העניין בו את הסיבה לקיומו ומה מניע את פעולותיו. זוהי אמירה ברורה ועוצמתית אודות מה שיכול  וצריך להיות בעתיד. 

יש לציין כי בארגון עשויים להיות חזונות נוספים, כגון חזונות אישיים. כמו כן עשויים להיות חזונות קהילתיים, משפחתיים, לאומיים ועוד. אנו עוסקים כאן בחזון הארגוני.

לשם מה חזון?

  • מחוייבות– החזון גורם לאנשי הארגון ולבעלי העניין בו חיבור מוטיבציוני ערכי אל מטרות הארגון, וכך יוצר מחוייבות ארוכת טווח ויציבה.
  • משמעות– אנשים הפועלים מתוך תחושת משמעות עושים זאת ביתר התלהבות והשקעה. תחושת משמעות מושגת על ידי חיבור למטרה גבוהה יותר, וזאת עושה החזון.
  • מנהיגות– החזון משמש ככלי מנהיגותי בידי מנהיג הארגון, הן בעיצוב החזון והן אחר כך, בהנהגת הארגון על פיו.

מה מאפיין חזון טוב?

מבחינת התוכן:

  • רותם לעשייה– חזון טוב הנו חזון שכאשר אנו קוראים אותו, אנו חשים כי אנו נטענים באנרגיה, במוטיבציה לקום ולעשות מעשה. חזון הרותם לעשייה הנו חזון שמצליח להעביר את חשיבות ומשמעות המפעל ולגרום לנו להזדהות עמם רגשית.
  • ריאלי– על החזון להיות מעט מעבר לאופק. חזון קונקרטי וקרוב מדי לא ישיג את האפקט הרצוי, אך חזון הזוי שיושג באלף הבא לא יגרום אף הוא לרתימה ולחיבור הרגשי.
  • ממוקד– על החזון להיות תמציתי וממוקד במסר אחד, ולא להתפרש על פני מסרים רבים ומבלבלים.
  • ברור– חזון טוב הנו חזון שהאמירה בו הנה בהירה וצלולה, כך שכאשר נפגוש בה לא ניאלץ לתהות על קנקנה ולנסות לפרשה במיני דרכים.
  • מבדל– על החזון להבהיר מהו הערך המוסף של הארגון, ומה מבדיל אותו מארגונים דומים לו.
  • עקבי– יש חשיבות כי אם קיימים חזונות נוספים בארגון (של מחלקות בו, של אנשים פרטיים בו), כולם יהיו בהלימה לחזון הארגוני הכולל.
  • תקשורתי– על החזון להיות ניתן להעברה, ומתקשר את המסר שבו בקלות יחסית, גם לאנשים שאינם מצויים בתחום התוכן הספציפי.

מבחינת התהליך:

  • שתפני– התהליך של עיצוב והתחייבות לחזון ארגוני משותף הוא מהתהליכים החשובים שיעבור הארוגן. יש לשתף בו את מספר האנשים המקסימלי, כך שכולם יחושו שהיו חלק בעיצובו ועל כן מחוייבים לו.
  • מבוסס– יש לבסס את עיצוב החזון על מחקר לגבי מספר תחומים: מהם ערכי הליבה של הארגון, מהם החזונות של ארגונים דומים, אך מעל לכל- מהם הצרכים של קהל היעד אותו אנו מתכוונים לשרת.
  • מתוכנן ושיטתי– תהליך של עיצוב חזון דורש זמן, ויש לתכננו מבחינת שלביו השונים: מינוי ועדת היגוי, מיפוי, עיצוב, תיקוף, הטמעה והערכה.

 דוגמאות

עמותות הפרדס– בשנים האחרונות מתרחשים בחברה הישראלית תהליכים של היחלשות הסולידריות במקביל לתהליכי הפרטה, ניכור והגדלת פערים. אל מול תהליכים אלו אנו מעוניינים לחיות בשפירא וקרית שלום בקהילה בה תושבים רבים, מבוגרים וצעירים, לוקחים אחריות על המרחב בו הם נמצאים, מעורבים ופעילים יחד למען חינוך ראוי, חיי קהילה עשירים ורווחת התושבים.

המרכז לפיתוח קהילות שח"ף – המרכז לפיתוח קהילות שח"ף יהיה מרכז של הקהילות ובשבילן. חזון זו יוגשם על ידי יצירת רשת קהילות שח"ף שתיקח אחריות על קידומן ופיתוחן של קהילות שח"ף ושל הערכים הקהילתיים-חברתיים שבבסיס התפישה. קהילות שח"ף יתערו במארג החברתי והכלכלי של אזור ההתיישבות וייזמו שותפות ליצירת שינוי חברתי וחינוכי עמוק וארוך טווח, כל קהילה באזורה, והרשת בכללה ברמה הלאומית.

החזון של ג'ון פ. קנדי לגבי תכנית החלל– להנחית אדם על הירח עד סוף העשור.

עלית– להיות קרובים לאנשים ולהעניק להם רגעים קטנים של אושר.

מוזיאון הילדים חולון– נוגע לכל ילד, נוגע בילד שבכל אחד, כל אחד יכול לגעת.

עמותת אור ירוק– "אפס". אין שום הצדקה אפילו לקורבן אחד כתוצאה מתאונות דרכים ויש לבער את הנגע הזה לחלוטין.

חזון יזמי פארק מיני ישראל– להקים במה ייחודית המביאה לידי ביטוי בצורה שונה מהמקובל, את כל היפה, הטוב, החשוב והמיוחד שיש לנו בארץ הנהדרת הזו, כמו אלבום תמונות "חי" המשקף את מציאות החיים בפיסת אדמה קטנה זו. 

העמותה למען החתול בישראל– אנחנו רוצים להגיע ליום בו כל חתול, בבית או ברחוב, יהיה אהוב, רצוי , מטופל ובטוח, ושלא יהיו כל פעולות של המתת חתולים בריאים, רק בגלל שאין מי שדואג להם.

(למידע נוסף בנושא גיבוש החזון הארגוני, ראה/י שלב המצפן מתוך ארגז הכלים לניהול אסטרטגי. השלב עוסק גם בגיבוש הייעוד ובגיבוש ערכי הארגון)