נושאים מרכזיים / שלב 3: בניית המצפן בתהליך האסטרטגי

כלי כלי

2016

צוות שיתופים

שלב 3: בניית המצפן בתהליך האסטרטגי

תקציר:

לאחר שבשלב ההיערכות הוגדרו העקרונות לתהליך, הובן אם לצאת לתהליך וכיצד נכון לקיים את התהליך האסטרטגי ונבנתה תכנית היערכות ליציאה לתהליך – אתם מוכנים לצאת לדרך.

השלב הבא לפני צלילה לשלב התכנון עוסק בגיבוש החזון, הערכים, הייעוד והמטרות של הארגון, שאותם כינסנו תחת ההגדרה "המצפן הארגוני". החזון והייעוד בארגון חברתי הם אפוא המצפן והמגדלורהמובילים את המנהל לקידום השינוי החברתי, ובשלב זה נעסוק בהיבטים אלו בארגון.

תכליתו של המצפן היא להיות כלי מכוון להתנהלות היום-יומית של הארגון בכך שהוא מצביע על המצב הרצוי שאליו הארגון שואף.

שלב הכנת ה"מצפן הארגוני" הוא מהתהליכים החשובים שהארגון יעבור. יש לשתף בו את מספר האנשים המקסימלי, כך שכולם יחושו חלק בעיצוב המצפן ועל כן יהיו מחויבים לו.

מרכיבי המצפן כוללים את החזון, ערכי הארגון, הייעוד ומטרות הארגון. החזון וערכי הארגון הם מרכיבים שאינם משתנים לעתים תכופות, ובתהליכים רבים מוגדר מראש כי הם לא ישתנו בתהליך. לעומתם, הייעוד ומטרות הארגון הם תוצר ישיר של הכיוון האסטרטגי שבו הארגון יבחר והגדרתם מבטאת אותו, על כן הדיון בהם בשלב זה הוא לצורך חידוד כיווני הפעולה האפשריים שבהמשך התהליך ייבחר אחד מהם.

שימו לב: הכנת המצפן אינה פעולה חד-פעמית; זהו תהליך של הלוך ושוב (איטרטיבי) שיושפע מתובנות שיעלו לאורך התהליך האסטרטגי כולו. שלב גיבוש המצפן יסתיים בשלמותו רק בתום התהליך האסטרטגי, כך שבכל פעם שתעלה תובנה חשובה הקשורה למצפן נוכל לחזור אליו, לשפר אותו או להרחיב אותו, ולהמשיך בתהליך. לפיכך כל אחד ממרכיבי ה"מצפן הארגוני" עשויים עוד להשתנות עד סוף התהליך.

בשלב הנוכחי נסביר בפשטות את המאפיינים של כל מרכיב במצפן ונחדד את ההבדלים ביניהם. נדגים כיצד כל המרכיבים מתחברים לכדי "מצפן ארגוני" ומהי תרומת המצפן להצלחת התהליך האסטרטגי. כמו בכל שלב, גם בשלב זה תמצאו כלים שיסייעו לך המנכ"ל החברתי בהובלת יצירת המצפן בארגון שלך וימחישו את אופן יצירתו.

הכלים המוצעים לשלב:

• כלי לגיבוש החזון – עקרונות לניסוח ודוגמאות
• כלי לגיבוש החזון – תרגיל "תמונת הצלחת הארגון" לגיבוש החזון
• כלי לגיבוש הייעוד ולשילובו עם החזון – עקרונות לניסוח ודוגמאות
• כלי לגיבוש ערכי הארגון – עקרונות לניסוח ודוגמאות
• כלי לגיבוש הערכים – תרגיל לגיבוש ערכים


תפקיד המנכ"ל החברתי בשלב זה הוא להוביל את יצירת המצפן בארגון ולכוון למקומות העתידים והשאפתניים שאליהם רצוי להוביל את הארגון, אלה שבהם הארגון יביא להשפעה החברתית המשמעותית ביותר. יש לוודא כי העובדים והשותפים הרלוונטיים מרגישים שהם לוקחים חלק בבניית המצפן וכי המצפן מעורר בהם מוטיבציה, הזדהות ומחויבות.

בבניית המצפן הארגוני מקובל לפעול לפי שלבים אלה:

  • מינוי ועדת היגוי המייצגת ככל שאפשר את הקולות השונים בארגון. ועדת ההיגוי ממונה בתחילת התהליך והיא זו שאחראית להכרעות המשמעותיות.
  • גיבוש ועיצוב החזון, הערכים, הייעוד והמטרות של הארגון.
  • תיקוף מרכיבי המצפן באמצעות מעגל נוסף של אנשים, לבחינת התאמת המצפן לארגון.

מצפן שגובש באופן נכון מקיים כמה תנאים:

  • המצפן מכוון את פעילות הארגון באמצעות יצירת זהות מובחנת וברורה לארגון.
  • המצפן מייצר משמעות ערכית לעשייה הארגונית.
  • המצפן גורם למחויבות אמיתית לאורך זמן של עובדי הארגון ושל בעלי העניין שלו.
  • המצפן יוצר אנרגיה המניעה את הארגון לשינוי ולהתחדשות.
  • המצפן מציב בסיס של יציבות והמשכיות.

לסיכום: בשלב גיבוש המצפן אנו נגבש ונתקף את הזרקור שיוביל את הארגון מעתה והלאה. השלב עוזר להכיר את עוצמותיו של המצפן הארגוני ועד כמה חשוב לתקף ולגבש את מרכיבי המצפן לאורך התהליך האסטרטגי כולו.

שלב ראשון
שלב שני
שלב שלישי
שלב רביעי
שלב חמישי
שלב שישי