כלי
2016
צוות שיתופים
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
כלי
2016
צוות שיתופים
תקציר:
מהו התהליך האסטרטגי?
התהליך האסטרטגי הוא תהליך תחום בזמן המגדיר לאן הארגון רוצה להגיע בשנים הקרובות, היכן הוא נמצא היום ומהי הדרך המיטבית ליצירת ההשפעה החברתית שלשמה הוקם. בסיום התהליך יוגדרו העקרונות האסטרטגיים אשר לאורם תגובש תכנית העבודה השנתית. תדירות התהליך היא בין שנה לחמש שנים אך היא עשויה להשתנות בהתאם לצורכי הארגון ולדינמיות של הסביבה שבה הוא פועל.
בבואך להוביל תהליך אסטרטגי יש לתת מענה לשאלות המרכזיות האלה:
1. איפה הארגון נמצא היום?
המאפיינים ויכולות הליבה של הארגון במגוון היבטים כגון כוח אדם, פיננסים, מערכות, תהליכים, שירותים, מוצרים, בעלי עניין, שת"פ וכדומה; המגמות בסביבת הארגון, ההזדמנויות והאיומים; ובסיכומו של דבר – מעמדו של הארגון ביחס לסביבתו.
2. לאן הארגון רוצה להגיע?
החזון, הערכים, הייעוד והמטרות של הארגון אשר משמשים כמצפן לפעילותו השוטפת ולחשיבה האסטרטגית.
3. איך הארגון יגיע לשם?מכלול העקרונות המנחים שמגדירים את האסטרטגיה של הארגון הכוללת בין היתר פעילויות, משאבים, הסכמים, כוח אדם ועוד.
המענה על שאלות אלו מצריך תהליך הכולל מספר שלבים המבוססים על מודל התכנון האסטרטגי הנפוץ תוך התאמה לעמותות. אין תהליך נכון או לא נכון אלא תהליך מתאים או לא מתאים לארגון, לכן יש להתייחס לתהליך ולשיטות העבודה המוצעים בהמשך כעקרונות מנחים או כמסגרת רעיונית.
בפועל כל ארגון צריך לגבש את אופי התהליך המתאים לו ולמאפייניו תוך התייחסות למשאבים העומדים לרשותו, לאיכות התוצרים, לרמת הלגיטימיות של יישום ההמלצות ולתמיכה ביישומן – הן בקרב העובדים והמתנדבים והן בקרב בעלי העניין של הארגון.
יתרונות היציאה לתהליך האסטרטגי
התהליך האסטרטגי נועד בין היתר לשפר את הלמידה, החשיבה והיישום האסטרטגיים בארגון. התהליך האסטרטגי יכול להוות קרקע פורייה להעצמת התקשורת והשותפות הארגונית, להציף דעות, אינטרסים וערכים שונים וללכד את כולם סביב חזון ומטרות משותפות. לאור זאת התכנון האסטרטגי משפר את תהליכי קבלת ההחלטות והאפקטיביות של כלל הארגון.
נבחין בין יתרונות ברמה האסטרטגית, הכוללים:
לבין יתרונות ברמה האופרטיבית, הכוללים בין היתר:
לסיכום: תפקידו של התהליך האסטרטגי הוא לסייע ביצירת הדרך המיטבית להשגת ההשפעה החברתית הרצויה וטמונות בו תועלות רבות ברמה האסטרטגית וברמה האופרטיבית.