נושאים מרכזיים / הגדרה מחודשת של קולקטיב אימפקט – דעה

מאמר מאמר

2021

ג'ניפר ספלנסקי ג'סטר

הגדרה מחודשת של קולקטיב אימפקט – דעה

במסגרת ציון העשור לפרסום המאמר הראשון ופורץ הדרך Collective Impact בכתב העת Stanford Social Innovation Review, ולמען יצירת דיאלוג מתפתח של הפרקטיקה בשטח – בחר קולקטיב אימפקט פורום להקדיש את החודשים הקרובים להציג נקודות מבט שונות על מודל קולקטיב אימפקט.

בפוסט זה מציגה מנכ"לית פורום קולקטיב אימפקט, ג'ניפר ספלנסקי ג'סטר, את תובנותיה על המאמר הצבת שיוויון ההזדמנויות במרכז גישת קולקטיב אימפקט:

לפני עשור, בשנת 2011, פורסם המאמר פורץ הדרך Collective Impact בכתב העת Stanford Social Innovation Review. כשנתיים לאחר מכן, ובעקבות התהודה הרבה שזכה לה המאמר, הקים הארגון האמריקאי FSG, יחד עם שותפים נוספים, את ה-Collective Impact Forum שמטרתו לרכז מידע וחומרים על יוזמות קולקטיב אימפקט ולתמוך בהן. האתר פועל מאז ועד היום, בניהולה של הכותבת, ומהווה מרכז מידע מקצועי עשיר ופעיל לכל העוסקות והעוסקים בקולקטיב אימפקט בעולם.

שנת 2011 מהווה, אם כן, ציון דרך חשוב במחזור החיים של גישת קולקטיב אימפקט. לא כי שיתופי פעולה נרחבים שעירבו את הקהילה הומצאו בשנת 2011, שכן שיתופי פעולה כאלה שוכללו במשך עשורים כך שייבנו על עבודת קואליציה נרחבת תוך הכללת גורמים מהקהילה. אולם רק בשנת 2011 הוצגה מסגרת העבודה שמסדירה את האופן שבו שותפים יכולים לעבוד באופן קולקטיבי למען מטרה משותפת. ומרתק לראות כמה יוזמות קולקטיב אימפקט הוקמו מאז והתקדמו ליצירת שינוי בקהילות שבהן הן פועלות. במיוחד כיום, כשנתיים לאחר פרוץ מגפת הקורונה, כאשר שנת 2011 נראית רחוקה כל כך… למעשה, נראה שחלף הרבה יותר מעשור, ולכן כדאי לעצור רגע ולחשוב כמה השתנה מאז שנת 2011. כמה אנשים איבדנו במהלך השנתיים האחרונות – כשרבים מהם, באופן לא פרופורציונלי, מקהילות של אוכלוסיות מוחלשות, כגון אפרו-אמריקאים, לטינים ועוד.

נראה כי המערכות הנוכחיות ממשיכות לייצר חוסר שוויון הזדמנויות בתחום הבריאות והחינוך, מרחיבות את פערי ההון, משמרות מדיניות ופרקטיקות גזעניות ולמעשה ממשיכות, יחד עם גורמים נוספים, לגרום נזק לקהילות השונות בחברה שלנו. כתוצאה מכך, אנשים בכל מקום מרגישים צורך לפעול יחד, בשותפות ובמסגרת הקהילה, כדי להתמודד עם אתגרים אלה, לתמוך זה בזה ולשפר את המצב עבור כולם.

לאור כל זאת, ולרגל ציון העשור שחלף מאז הפרסום המקורי של גישת קולקטיב אימפקט, נערכה לאחרונה חשיבה מחודשת לגבי האופן שבו צריך להתייחס לסוגיית שוויון ההזדמנויות במסגרת הגישה והמודל. צוות האתר Collective Impact Forum יחד עם היועצים ג'וניוס וויליאמס ופול שמידט, שיתפו פעולה עם כותבי המאמר המקורי, ג'ון קניה ומארק קרמר, כדי לבחון כיצד יוזמות קולקטיב אימפקט יכולות לפעול באופן פרואקטיבי במטרה לשים את נושא שוויון ההזדמנויות במרכז פעילותן. מתוך שיתוף פעולה זה נכתב המאמר Centering Equity In Collective Impact שפורסם בגיליון החורף לשנת 2021 של Stanford Social Innovation Review, ומציע דיון נרחב בחשיבות שוויון ההזדמנויות.

המאמר מספק הגדרה מחודשת של גישת הקולקטיב אימפקט, לפיה שוויון הזדמנויות הינו ערך ליבה, ומסביר כיצד ניתן ליישם את חמשת תנאי הבסיס של גישת הקולקטיב אימפקט, כך שכל יוזמה תוכל להתמקד בשוויון הזדמנויות.

לפי ההגדרה המחודשת המוצגת במאמר, קולקטיב אימפקט היא רשת של חברי קהילה, ארגונים ומוסדות שמקדמים שוויון הזדמנויות על ידי למידה משותפת, תיאום ושילוב הפעולות להשגת שינוי ברמת הקהילה וברמה המערכתית. הגדרה זו מציבה את עיקרון שוויון ההזדמנויות כעיקרון המנחה את פעילות יוזמת הקולקטיב אימפקט, ממצבת את חברי הקהילה כאנשי מפתח יחד עם גורמים נוספים ביוזמה, ומדגישה את החשיבות של שינוי מערכתי בפעילותה.

בנוסף, אלו הן 5 האסטרטגיות שמוצגות במאמר לטובת קידום שוויון הזדמנויות בקולקטיב אימפקט:
-ביסוס פעילות היוזמה על נתונים, הקשר ופתרונות ממוקדים
-התמקדות בשינוי מערכתי בנוסף להפעלות תוכניות ומתן שירותים
-שינוי מאזן הכוחות בתוך יוזמת שיתוף הפעולה
-הקשבה לחברי הקהילה ופעולה משותפת איתם
-בניית מנהיגות שתקדם שוויון הזדמנויות ולקיחת אחריות

לטענת כותבי המאמר, שילוב של חמש אסטרטגיות אלה עם חמשת התנאים המקוריים של גישת הקולקטיב אימפקט מעלה את הסיכוי להשגת השפעה נרחבת בקרב קבוצות שנדחקו לשוליים. בדרך זו ניתן לשים קהילות אלה במרכז הפעילות של יוזמות הקולקטיב אימפקט.

להורדת PDF של מאמר זה