מאמר
2024
חברת המחקר נאס עבור שיתופים
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
מאמר
2024
חברת המחקר נאס עבור שיתופים
המחקר, שנערך במהלך שנת 2023, היווה את המצע המחקרי והאמפירי להחלטות חברי קבוצת עבודה חברה ערבית ביוזמת TOP15 בשלביה השונים והיה שזור בתהליך העבודה. לביצוע המחקר נבחרה חברת נאס המחזיקה במומחיות והיכרות עמוקה עם החברה הערבית.
השלב הראשון של המחקר כלל נתוני רקע על החברה הערבית, ניתוח הישגי תלמידים דוברי ערבית במבחן PISA ובמבחנים רלוונטיים אחרים, בהשוואה לחברה היהודית ולמדינות ה OECD, ונתונים על מסלול הכניסה למערכת החינוך של מורים למדעים ולמתמטיקה בחברה הערבית, שיבוצם ומאפייניהם.
בהנחיית חברי קבוצת העבודה התמקד השלב השני של המחקר במורים ובהוראה כמנוף מרכזי לשינוי. חברי הקבוצה סימנו את העמדות, התפיסות והידע של המורים הערבים בנוגע למיומנויות STEM כקופסא שחורה שחשוב להבין. שלב זה כלל קבוצות מיקוד, ראיונות, חקרי מקרה ושאלונים למורים למדעים ולמתמטיקה בחט"ב בחברה הערבית ולמעשה יצר ידע חדש עבור השדה.
מתוך נתוני שלב א' – מיפוי ואבחון נתוני בסיס:
במהלך ביצוע השלב השני של המחקר התגבשה הבחירה להתמקד בכיתות עמ"ט כמשימה משותפת לארגוני היוזמה. כיתות עמ"ט רבות תוכננו להיפתח בחברה הערבית והוחלט להפנות תשומת לב מחקרית ללמידה מהניסיון שנצבר בבתי ספר דוברי ערבית בהם קיימת כיתת עמ"ט.
ההסתכלות על החברה הערבית כחברה מגוונת המורכבת מקבוצות שונות בעלות מאפיינים שונים היתה עיקרון חשוב ומנחה למחקר לאורך הדרך. על אף רצוננו לכלול את כלל הקבוצות במחקר, במציאות ישנן קבוצות שלא הצלחנו להגיע אליהן במידה המבטאת את גודלן באוכלוסייה.