מאמר
2011
עדית שדה, שיתופים
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
מאמר
2011
עדית שדה, שיתופים
מבוסס על ספרו של מלקולם גלדוול: 'נקודת המפנה- חשיבותם הגדולה של הדברים הקטנים'
הובלת השפעה חברתית היא ייעודו של המנכ"ל החברתי/ת ומכאן חשיבות פיתוח תפיסה ניהולית בהקשר זה. תחום ההשפעה החברתית (Social Impact) נדון היום במגוון ארגונים חברתיים ומסגרות לימודיות והדברים הבאים יכולים לשמש רקע לפיתוח תפיסה ניהולית בנושא.
מדוע ארגונים חברתיים מסוימים מגיעים לפריצות דרך משמעותיות ואחרים פחות? אחת הדרכים להבין טוב יותר מה מוביל לנקודת המפנה בארגונים חברתיים- לפרוץ דרך ולהוביל השפעה חברתית רחבה, היא נקודת ההתייחסות. מלקולם גלדוול מציע להתייחס לפעולות הארגון כאל מגיפה.
מה הקשר בין השפעה ומגיפה? למגיפות יש 2 מאפיינים מרכזיים: הראשון הידבקות– דפוסי התנהגות, רעיונות, יחסים בעבודה ופעילויות שהארגון יוזם, מתפשטים בדומה לוירוסים וכך מתרחבים מימדי ההשפעה של הארגון. המאפיין השני הוא כלל המיעוט– לגורמים פעוטים עשויה להיות השפעה גדולה- שינויים גדולים יכולים לבוא אחרי אירועים קטנים, ועל כן יש לנטוש את הציפייה ליחס הרגיל: הרבה עבודה- הרבה השפעה.
איך ניתן לייצר ולנהל מגיפות חיוביות?
ארגונים חברתיים עוסקים רבות בשאלה: כיצד להפיץ את רעיונות הארגון ומסריו? כשלמעשה ישנה חשיבות רבה בשאלה: כיצד נוכל להפוך את המסרים של הארגון ל 'מדבקים'? הכותב מגדיר שלושה גורמים שיוצרים שינוי ומקדמים את נקודת המפנה בארגון:
1. כלל המיעוט מבוסס על עקרון פארטו 80/20 (השקעה של 20% תניב 80% מההשפעה הרצויה) ואף קיצוני ממנו. לדוגמה ההתלהבות, המרץ והקשרים של אדם אחד עשויים להפוך את הארגון ואת מסריו החברתיים למגיפה ארצית. הכלל מבוסס על תפיסה של שלושה 'סוגי אנשים' שביכולתם להפיץ את המסרים החברתיים, באופן שיהפוך אותם למדבקים ובכך הם יקדמו את ההשפעה החברתית.
2. יסוד ההידבקות על המסר להיות 'דביק' ו'מדבק'. במגזר השלישי פועלים ארגונים חברתיים רבים, במגוון שדות. ארגונים רבים פועלים באותו השדה ומכאן כי מרחב הפעולה רווי מסרים חברתיים. במרחב שכזה, קיים קושי לגרום למסר ספציפי להידבק יותר מאחרים ולהיות בלתי נשכח. כיצד מגבירים את יסוד ההידבקות?
3. כוחו של ההקשר קיימת חשיבות רבה להקשר בו המסר מופץ. מסר שיועבר על ידי מנהל הארגון יועבר באופן שונה ממסר שיועבר על ידי מתנדב/ חבר הנהלה/ קהל היעד (מעביר המסר), מסר שמועבר בבוקר ייקלט באופן שונה ממסר שמועבר בערב (זמן) וכדומה.
בנוסף, ניתן להבחין בין שני סוגים של הקשר: