מאמר
2014
ד"ר מיכל רום
אג'נדה משותפת
אקוסיסטם
ארגון שדרה
בניית אמון
בניית הסכמות
בעיות מורכבות
גיוון וייצוג
חברה אזרחית
חשיבה מערכתית
מדידה משותפת
משילות משתפת
מגזר שלישי
ניהול חברתי
פילנתרופיה
קולקטיב אימפקט
רב מגזריות
שינוי מערכתי
שיתוף ציבור
תהליכי שיתוף בממשלה
מאמר
2014
ד"ר מיכל רום
כחלק מתהליך הלמידה והתכנון בהקמת יוזמת 5פי2, היוזמה המשותפת הבין מגזרית למצוינות בחינוך המדעי והטכנולוגי יצאנו ללמוד מניסיונם של אחרים. איתרנו 4 יוזמות בארה"ב הפועלות לקידום החינוך המדעי והטכנולוגי (Science, Technology, Engineering and Math – STEM) אשר כולן מתבססות על המתודולוגיה של Collective Impact (השפעה קולקטיבית).
מודל השפעה קולקטיבית מציע תפיסה ומתודולוגיה להתמודדות עם בעיות חברתיות מורכבות וטוען כי על מנת ליצור שינוי חברתי משמעותי, יש הכרח בגיוס בעלי עניין מגוונים משלושת המגזרים לפעולה סביב הגדרה משותפת של חזון ומשימה תוך תיאום ותקשורת בין השותפים, ומדידה מתמשכת של התוצאות.
מסמך זה מתאר את פעילות ארבע היוזמות ומטרתו להוות השראה, ומקור ללמידה הן של האלמנטים היחודיים בקידום סוגיות בנושא חינוך בכלל וחינוך מדעי-טכנולוגי בפרט והן של עקרונות היסוד במודל השפעה קולקטיבית.
ארבע היוזמות המתוארות במסמך הן:
כל היוזמות הללו הוקמו והן מיישמות, כל אחת בדרכה, את מודל הפעולה של השפעה קולקטיבית. המודל פותח בארה"ב כמתודולוגיה לקידום ופתרון בעיות חברתיות מורכבות, והוא מבוסס על ההנחה שעל מנת ליצור שינוי חברתי משמעותי, יש הכרח בגיוס כוחות רבים ומגוונים משלושת המגזרים, לפעולה סביב הגדרה משותפת של המשימה.
מסמך זה מציג כל אחת מהיוזמות האמריקאיות לפי חמשת עקרונות היסוד של המודל שהם: