נושאים מרכזיים / פעולה משותפת – הגדרה

מאמר מאמר

2020

צוות שיתופים

פעולה משותפת – הגדרה

בשנים האחרונות הולכת וגוברת המגמה של ארגונים מכל המגזרים לחבור יחד לפעולה משותפת, כתוצאה ממגוון רחב של תהליכים כלכליים, פוליטיים, תרבותיים, טכנולוגיים, ואחרים שמשפיעים מכיוונים שונים. הפעולה המשותפת נגזרת מההכרה בכך שארגונים שונים מחזיקים בנכסים ובידע ייחודים שרלוונטיים להשגת שינוי חברתי, וכי ביכולתה של חבירה משותפת להביא להצלחה גדולה יותר בקידום מטרות משותפות ובפרט בפתרון בעיות חברתיות.

תפיסת 'הפעולה המשותפת' בשיתופים מורכבת משלוש רמות פעולה:

  • שיתוף פעולה – שילוב כוחות מצומצם להשגת מטרה משותפת, פעילות מבוססת פרויקט. חבירה של שני גופים או יותר למען מטרה ברורה וקצרת טווח יחסית.
  • שותפות – מהלך מתמשך של שני גופים או יותר, לקידום מטרה אסטרטגית.
  • מהלך משותף – הקמתו של מיזם חדש בזירה, שסובב סביב תהליך מערכתי ארוך טווח. מוזמנים לקחת בו חלק כלל השחקנים בשדה.

להלן ההבדלים העיקריים בין הרמות השונות:

תהליכים של פעולה משותפת מבוססים על ההנחה כי לכל אחד מהשותפים יש ערך ותרומה למהלך הרחב, המבוססים על הנכסים והיתרונות הייחודיים לו. בנוסף, הפעולה המשותפת מתאפיינת בפתיחות רבה, יכולת הקשבה וקידום שיח משמעותי ומכיל. זוהי תפיסה המכילה בתוכה היבטים רבים של בניית שותפות כגון בניית אמוןגיבוש הסכמותמשילות משתפת ועוד.

מכיוון שכך, פעולה משותפת כרוכה במאמץ רב של כל המעורבים. היא דורשת זמן ומשאבים בבניית קשרי עבודה איכותיים שמביאים לשיתוף פעולה ותוצאות יעילות. כמו כן, ישנו סיכון שעולה כאשר ההשקעה בבניית השותפות מתמקדת מדי בשותפות עצמה, במקום בהפניית המיקוד להשגת התוצאות הרצויות המקוריות. כלומר, הסיכון הוא בהפיכתה של השותפות למטרה במקום כלי. ועם זאת, פעולה משותפת היא מנגנון לפיתוח חברתי, סביבתי וכלכלי בר-קיימא שמהווה כר לפעילות נושאת פירות ארוכת טווח.

מניע עיקרי להצטרפות לפעולה משותפת הוא הצורך להתמודד עם בעיות מורכבות שאינן ניתנות לפתרון על ידי גורם אחד או על ידי ארגונים ממגזר יחיד. קשורה לכך ההבנה הגוברת והולכת בשנים האחרונות כי לא ניתן לייצר שינוי מערכתי ללא פעולה משותפת המערבת שחקנים מכל קשת הארגונים – משרדי ממשלה וגופים ציבוריים, עסקים, תאגידים, אזרחים, אקדמיה, קהילות, ארגוני מגזר חברתי, אקטיביסטים ועוד.

יחד עם זאת, אין להסיק שכל פעולה משותפת בה מעורבים נציגים שונים בהכרח מכוונת ליצירה של שינוי מערכתי. היכרות עם מנגנונים ותפיסות של פעולה משותפת יכולה לסייע בבניית אמון וביצירת בשלות למהלכים משותפים עמוקים, שבהם יש כוח ליצור שינוי מערכתי, אך לא כל שותפות בכוחה לפתור בעיה חברתית מורכבת.